Bár nagyon természetellenes volt az ide telünk is, azért kaptunk némi kóstolót az igazi téli időjárásból. A gyerekek nem a hosszú tél és a hideg miatt várják a tavaszt, hanem leginkább a kevesebb öltözködés, a több szabadban töltött idő miatt siettették a tél elmúlását.

Február első hetében a hagyományokat, a népi megfigyeléseket folytatva mi is várakozva néztük, hogy a medve meglátja-e az árnyékát. Ezen a héten nálunk minden a medvékről szólt. Minden tevékenység valamilyen formában kapcsolódott ezekhez a vadállatokhoz. Tanultunk róluk mondókát, verset, hallgattunk mesét, énekeltünk róluk és mentünk medvevadászatra is. A családokat most egy kis hajtogatásra hívtuk meg. Törölközőből kellett, lehetett akár egy egész mackócsaládot is hajtogatni az ügyes kezű és lelkes szülőknek, gyerekeknek. Az aktív részvevők óvodás gyerekei egy kis meglepetésben részesültek. Egy sorsolás útján kiválasztott család ajándékcsomagot kapott a játékban való szereplésükért.

Az óvodások már a várva várt ünnepnap előtt hetekkel kitalálták, hogy minek fognak beöltözni, és ezzel természetesen el is dicsekedtek nekünk és pajtásaiknak. Az egész hetünk farsangi hangulatban telt. Napról napra több dísz borította termeinket, óvodánkat. Többet lehetett hallani a termekből kiszűrődő énekhangot, zenét, nevetést. Megjelentek a farsanghoz hozzátartozó léggömbök, amikkel különböző játékokat lehetet játszani, tornázni vagy táncolni. Ezen a héten senki nem sértődött meg, ha a nevére csúfolódó versikét mondtak. Minden a mókáról, kacagásról szólt. Ehhez az ünnephez már a mi országunkban is nagyon hozzátartozik egy édesség, bár nem tőlünk származik. Mivel a járvány miatt házi sütésű finomságokat nem hozhattak be az intézménybe, így gondoltuk, hogy akkor majd mi a gyerekekkel készítjük el farsangi fánkunkat. Családias légkörünket ez is méltón igazolja. Úgy működtünk ebben a tevékenységben is, mint egy nagy család. Kicsik és nagyobbak is részt vehettek a munkafolyamat fázisaiban kedvük szerint. Amikor elfáradtak vagy csak máshoz volt kedvük, akkor elmehettek játszani, de bármikor visszatérhettek. Az egész délelőttöt átölelő tevékenység alatt a gyerekek elképesztő türelemről, kitartásról, érdeklődésről és aktivitásról tettek tanúbizonyságot. Külön nagy élmény volt nekik, hogy a számukra máskor tiltott területre, a konyhába is bejöhettek a sütés megfigyelésekor. A munkánk gyümölcsének elfogyasztása ebéd utánra esett. Azt hiszem, megtartom a kis cukrászinasokat magamnak! A fánk légiesen könnyű lett és egyáltalán nem volt olajos. Szóval nagyon jól dolgoztunk. A hét csúcspontja természetesen a pénteki farsangi mulatság volt. Sokan már reggel jelmezben jöttek óvodába és büszkén mutogatták öltözéküket. Természetesen a lányok többsége valamilyen mesefilmből ismert hercegnőnek öltözött, a fiúk a szuperhősök álarca mögé bújtak leginkább. Ezek mellett volt nálunk cica, bohóc, kalóz, indián, róka, fagylaltárus lány, lovag, nyuszi, pingvin, pillangó, balettáncosnő, Mickey és Minnie egér, boszorkány, egérke, spanyoltáncosnő, kapitány, rendőr, és tündér is. Természetesen a fölnőttek sem maradtak ki az alakoskodásból, mi is átváltoztunk óvó- és dajka néniből egy napra. A három csoport egymáshoz is átlátogatott. A közös tánc, vigasság még jobb kedvre derített mindenkit és a hangerőt is megemelte, ami biztosan segítette, hogy elűzzük a telet. Játszottunk különböző versenyjátékokat, amiben mindenki kedvére lehetett versenyző vagy csak szurkolt a társainak. Ha farsang, akkor nem múlhat el anélkül a nap, hogy a gyerekeket ne lepjük meg egy, a fölnőttek által előadott táncos műsorral. Idén pingvinnek öltözve jártuk a táncot az óvodások nagy örömére. A műsort és a délelőttöt egy közös tánccal zártuk. A kellemesen elfáradt óvodások megelégedve térhettek nyugovóra, álmukban tovább vagy újra élve a napot.

Már elkezdtük a készülődést a tavaszi kertészkedésre. Vetettünk, csíráztatunk a csoportszobában. Várjuk, hogy újra kirándulhassunk, teli vagyunk tervekkel arra az időre, amikor újra szabadon mozoghatunk mindenfelé óvodásainkkal is.

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2021. március

Borítókép: Fotó: Magyar utcai Óvoda