Évek óta januárban, amikor a szervezetünk tartalékai már fogyóban vannak, megrendezzük az egészséghetet az óvodánkban. Bár most egy kicsit másképpen, de idén is megvalósítottuk ezt a sokoldalú öt napot.

A hét folyamán minden nap próbáltunk az egészséghez szükséges több tényezőnek is eleget tenni. Mindennapra beiktattunk valamilyen mozgást. Egész testünket megdolgoztattuk a lábujjunktól a fejünkig. Volt láb-, ujj-, kéz, de nyelvtorna is.

Ebben az évben a pár napos havazás pont erre a hétre esett, így kézenfekvő volt, hogy megyünk a szánkódombra, amit a gyerekek kitörő lelkesedéssel fogadtak. Az óvodánk adottságainak köszönhetően pár perces sétával ott is lehettünk. Az otthonról hozott és az óvodai szánkókkal minden kicsi és nagy kedvére csúszhatott le a lejtőn. Óvodánkban lévő családias hangulatnak köszönhetően teljesen természetes volt mindenki számára, hogy más csoportba járó gyerekekkel egy szánkón ülve siklanak le a domboldalon. A másnap reggeli havazásnak köszönhetően kedden is a Monti parkban töltöttük a délelőtti levegőzés idejét. Ekkor a szánkózás mellett már sokan szaladgáltak, gurultak a hóban. Mindenesetre mindkét nap sokat mozogtunk a friss levegőn és kellemesen elfáradva tértünk vissza az óvodába.

A mozgáson kívül még sok, a gyerekek számára ismeretlen egészséges finomságot készítettünk és ettünk. Préseltünk és ittunk zöldség és gyümölcsleveket, aszaltunk almát, sütöttünk zöldségchipset, készítettünk salátát, csíráztattunk magvakat. Ezek a tevékenységek mind remek lehetőséget teremtenek arra, hogy bővítsük az óvodások matematikai ismereteit, mondókázzunk, verseljünk, énekeljünk a témával kapcsolatosan. Öröm volt megtapasztalni,ahogy a zöldséget kerülő kiscsoportos is vidáman repetázik a cékla léből! Beszéltünk a betegségekről, az orvos munkájáról, testrészeinkről, érzékszerveinkről. Készítettünk táplálékpiramist, de táncoltunk is az egészségről szóló zeneszámokra. Pénteken játékos formában mértük föl az óvodások egészséggel kapcsolatos ismereteit. Bár a szülők nem jöhetnek az épületbe, de a családok által készített zöldségbábokkal örömmel dekoráltuk az előterünket. Hogy mindenki megcsodálhassa a többiek remekművét, az udvarra kirakva tettük közkinccsé a jobbnál jobb bábokat. Szeretnénk megköszönni minden kedves szülőnek az aktív részvételt! Nagyon sok szép és ötletes munka született, mindenkinek még egyszer gratulálunk!

A hét zárásaként a gyerekeket egy mese előadással örvendeztettük meg, a szülőknek pedig a tanult vers videó felvételének elküldésével szereztünk ismét meglepetést.

Elmondhatjuk, hogy ismét sokat tettünk az egészségünkért és az egészséges gondolkodás kialakításáért a gyermekekben.

Avramov Andrásnak szeretnénk megköszönni, hogy az óvodánk elé is kitették a gyerekek jelenlétére fölhívó táblát, mely a gyermekek védelmét szolgálja!

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2021. február