Ennek megfelelően egyre több és egyre hosszabb sétákat, kirándulásokat teszünk. A víz világnapja alkalmával elballagtunk a Monti parkba, ahol már meghallgathattuk és megfigyelhettük a békákat. Láttunk egy félénk vadkacsapárt és gyíkot is csodálhattunk a tenyerünkben tartva. Egy üvegbe vízmintát gyűjtöttünk, amit az óvodában nagyító alatt vizsgálgathattunk tovább. A témával kapcsolatosan minden nap egy újabb kísérletet végeztünk. E mellett a nagyobbak egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, ahol szintén nagyon érdekes játékok és vizsgálatok vártak rájuk a vízzel kapcsolatban. Ezek után mindenki saját akváriumot készíthetett papír halacskákból és dekorgumi kavicsokból. Nagyobb sétánk egy állandó kirándulóhelyünkre, a Maros partjára vezetett bennünket. Az óvodások nagy részének már ismerős volt a terep, mert minden évben ellátogatunk oda. A gyerekek így kéz közelből juthatnak sok ismerethez, tapasztalathoz. Idén különösen szerencsések voltunk, mert a tőkés récék légi-, és vízi bemutatóval kápráztattak el bennünket. Vízre bocsájtottuk a természetes anyagokból barkácsolt kis hajóinkat és figyeltük útjukat. Megmászhatott mindenki egy erre alkalmas fát és a szokásos futóversenyek sem maradhattak el.

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Sokat foglalkoztunk a tavasz legnagyobb ünnepével, a Húsvéttal is. A fiúk titokban locsolóverset tanultak. Énekeltünk, mondogattunk sok nyuszis dalt, verset, mondókát. Földíszítettük az óvodát, festettünk tojást. A múzeumban a nagyobbak egy ősi technikával, az írókázással ismerkedhettek meg. A hagyománnyá vált udvari tojáskeresés ismét nagy népszerűségnek örvendett! Idén annyi változtatással éltünk, hogy kicsit maradandóbbat kapjanak a gyerekek, hogy kis nyuszi bábokat találhattak mindenhol elrejtve, amit természetesen mindenki haza is vihetett.

A leendő óvodások szüleinek tájékoztató szülői értekezletet tartottunk, ahol zsúfolásig megtelt a csoportszoba.

Az Áloműző Kamaravarázs legújabb előadása nagy sikert aratott a nézők körében. Ezen az alkalmon egy balett művész volt a vendégszereplő, aki a tánc alaplépéseivel és francia kifejezéseivel ismertette meg a jelenlévőket. Mintegy párbeszédként követték egymást a zenei-,
és a balettos részek, ami még változatosabbá tette az előadást.

Az óvodánk környékén tett séta alkalmával megcsodáltuk a tavaszi virágokat és nagyokat szippantottunk a virágzó gyümölcsfák finom illatából. Szerencsénkre az iskolánál lévő fészekben ott voltak a gólyák és egy ritka eseménynek is a szemtanúi lehettünk. Egy harmadik madár el akarta foglalni a fészket, amit a bent lévő gólya harciasan védett. Ez az összecsapás felejthetetlen élményt jelentett mindannyiunknak!

Megjöttek már a kis fecskék, de jó itthon, csicseregték! Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy ismét visszatért óvodánk bejáratához a fecskepár és ezt hangos, vidám csiviteléssel tudatták velünk.

Szeretnénk megköszönni dr. Berkesi Ottó képviselő úrnak, hogy az általa küldött homokkal pótolni tudtuk a mászókánk alól hiányzó mennyiséget.

Tavaszi papírgyűjtésünkbe minden apró kéz szorgosan besegített. Lelkesen hordták az összegyűjtött újságokat és dobozokat. Ennek bevételét természetesen most is az óvoda javára fordítjuk.

Az óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2015. május

Borítókép: Fotó: Magyar utcai Óvoda