Megünnepeltük a madarak és fák napját. Ez a jeles alkalom ismét egy egész hetünket átölelte. Megfigyeltük és összehasonlítottuk az óvodánk udvarán található fákat többféle szempont alapján. Vizsgáltuk a kérgüket, törzsük vastagságát, magasságukat, leveleik formáját, színét és a termésüket. Újra szemügyre vettük a madárodújainkat, föltöltöttük az itatót és figyeltük az udvarunk leggyakoribb kétlábú vendégeit, a feketerigókat és a verebeket. Sajnos a bejárathoz rakott fecskefészeknél nem láttunk mozgást, a korábban ott szorgoskodó villásfarkúaknak a nyoma sem látszik. A csoportok elkészítették a saját fájukat, amikre különböző technikával madarakat is barkácsoltak. A mi csoportunk, a Zöldike csoport a juharfát választotta az udvaron található sokféle fa közül. Ezt közösen rajzoltuk meg és színeztük ki. Erre mindenki saját kedve szerinti madarat hajtogatott. A csoportszobákban kitett madarakról készült képeket egész héten nézegethették a gyerekek, aminek köszönhetően péntekre már több képről meg tudták mondani a rajta szereplő állat nevét. Amiket nem jegyeztek meg, azoknak gyönyörködhettek a szépségében, sokszínűségében. A terembe is becsempésztünk egy kis madárhangot. Telefonon, tableten sokféle csicsergést, csiripelést és kelepelést is meg tudtunk hallgatni. Segítségünkre voltak még a természet témájú könyveink, amit az ovisok nagy érdeklődéssel lapozgattak.

A Katica csoportosok a közelünkben lévő Monti parkba sétált el és az ottani növény és madárvilág sokszínűségét szemlélte meg.

A Pillangó és a Zöldike csoport egy kisebb kirándulást tett. Elgyalogoltunk a Budzsáki erdőbe, ahol az erdei tanösvényen haladva számtalan fát láthattunk és sok madár hangjában gyönyörködhettünk. Az esős időjárás miatt a megpuhult talajban megmaradt állatok lábnyomait is volt szerencsénk szemügyre venni. Egy tisztásra érkezve az óvodások ámulattal nézték az minket körülvevő hatalmas füvet, mely még náluk is magasabb volt. A kullancsriasztóval befújt gyerekek önfeledten szaladtak, ugráltak és bújócskáztak az „óriási” növények között. A hosszú sétában megszomjazott vándorokat az erdészházban szívesen fogadták és friss vízzel kínálták.

A biokertész Kakukk házaspár fölajánlásának köszönhetően mindhárom csoport kiskertje 3-3 paradicsom palántával gazdagodott.

Ballagásra készülve nagycsoportosaink már bőszen mondogatják verseiket. Csinos ruhába öltözve közös fénykép is készült róluk, amit majd magukkal vihetnek a tarisznyájukban.

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2021. június

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda