Január 6-án ünnepelték az ortodox hívők a szentestét (badnje veče). Iskolánkban – a szerb kisebbségi oktatás keretein belül – mi is megismerkedtünk és megünnepeltük ezt a jelentős ünnepet. Ezen a napon a szerbek tölgyfaágat vagy tuskót égetnek. Az égetés imák közepette történik azért, hogy a jövő év élelmet, boldogságot, szeretetet, szerencsét és gazdagságot hozzon. Tanulóink egy része és iskolánk igazgató asszonya, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna is részt vett Szegeden az esti misén és az azt követő tölgyfaégetésen.A szerb hagyományoknak megfelelően az iskola aulájában megterítettük az ünnepi asztalt. Helyet kapott rajta a jellegzetes kalács gyertyával, az asztal sarkaiban elhelyeztünk fokhagymagerezdeket – ártó szellemek ellen – és természetesen a szalma is az asztal alá került.

A tanulók megízlelhették a jellegzetes karácsonyi édességeket (česnica, koljivo) is. A česnica főleg dióból és mézből készült sütemény, de szerencsehozó aprópénzt is tartalmaz. Gyakori édesség a főtt búza (koljivo) is.

Január 7- én a pravoszláv ünnep alkalmából Deszken minden évben megrendezésre kerül a karácsonyi műsor, melynek házigazdája a Bánát Kulturális Egyesület. Iskolánk két tanulója (Móra Kristóf és Putnik Deján) szerb népi táncot adtak elő társaikkal.