A sikeres környezetvédelmi pályázat eredményeként a 3.a osztály lelkes csapata táborozáson vehetett részt a csodálatos dalmát tengerparton. A hosszú és fárasztó éjszakai utazás után a nap első sugarai már a tenger közelében köszöntöttek bennünket. Sokaknak ez volt az első találkozása a „hatalmas vízzel”, s távol a szülőktől, a csodálkozás, a döbbenet, a kíváncsiság kavargott a gyerekekben. Öröm volt látni milyen önfeledten, boldogan játszanak, gyűjtik az élményeket, s nem tudnak betelni a fürdés varázsával!

Fotó: Kossuth Lajos Iskola

Az igazi természetközeli életmód szabadságába kóstolhattunk bele Baska-Voda közelében, a hegyoldalon fekvő táborhelyünkön. Távol a városi élet zajától, a kabócák zenéje ringatott álomba bennünket, s a templom kedves harangja ébresztett, és egyáltalán nem hiányzott a cola, a chips, a térerő, a számítógép.

Minden nap egy új csoda várt ránk, felfedeztük a környék pálmafákkal, leanderekkel szegélyezett strandjait, sziklás öbleit, ahol a háttérben poszterként magasodott a sziklás,  szinte fehér Biokovo-hegység.

Hajóutunk során a távolban delfinek kísértek bennünket a Brac-szigetre, s kristálytiszta vizű öble idilli hely volt a fürdőzésre, búvárkodásra, méltán lett a gyerekek körében a legnépszerűbb strand.

Izgalmas és fárasztó kaland volt az omisi kalózvár meghódítása, hiszen a tűző napon, meredek sziklákon vezetett az ösvény a csúcsra. Néhányan már majdnem feladták, de a látvány mindenért kárpótolt, csodálatos panoráma tárult elénk a városra, a tengerre és a Cetina szurdokra.

Az egy hét gyorsan elrepült, de életre szóló élményekkel gazdagodva, képzeletbeli tarisznyánkban elhoztuk emlékül: a kabócák zenéjét, a tenger moraját, a fűszernövények illatát, a csodás fényeket, a kicsi falu varázsát, az ódon sikátorok hűsét, kavicsokat, kagylókat, no és néhány tengeri sün tüskét a talpunkban.

Baranyiné Mészáros Edit, Szőregi Regélő, 2011. szeptember