A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában a nevelő-oktató munka hatékonysága és magas színvonala mellett nagyon sokat tesznek azért, hogy a különböző partnerekkel – fenntartó KLIK, a működtető SZMJV NGSZ, szülők gyerekeikkel, támogatók, szponzorok, társiskola kapcsolatok – jól együttműködjenek.

Tették ezt most is a szeptember végi gyönyörű napsütötte napon.

Fotó: szoreg.hu

Fotó: szoreg.hu

A hagyományos családi napot kibővítették egy sport szakmai konferenciával, ahol a „Testnevelés és sport megújulásáról”, a mindennapos testnevelés fontosságáról, lehetőségeiről, nehézségeiről és annak megoldásairól esett szó. Olyan szakembereket sikerült megnyernie az iskola vezetőjének, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannának, akik hitelesen beszéltek a megújulásról, az innovatív munkáról:

Fotó: szoreg.hu

Fotó: szoreg.hu

Dr. habil Rétsági Erzsébet a Pécsi Tudományegyetemről, Milinte Beáta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetből, Dr. Balogh László az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetből, Janko Pavlis Szerbiából, a Jadzent játék „kitalálója”, Radóczi Tibor NETFIT mérésről tartottak előadást.

A rendezvény az esélyegyenlőség, a közösségfejlesztés és társadalmi érzékenyítés jegyében valósult meg. Szakmai előadásokkal, személyes beszélgetésekkel, a média közvetítésével és internetes oldalakon keresztül kívánták minél szélesebb körben népszerűsíteni, illetve megismertetni a testnevelés oktatásának legújabb trendjeit.

Bemutatkozott egy innovatív sportportál és a Magyar Szabadidősport Szövetség által támogatott „Sportol A Nemzet Sportmozgalom”, mely a mindennapos testnevelés gondjain segíthet.

Mindezek mellett egy olyan új labdás csapatjáték bemutatására és kipróbálására volt lehetőség, amit a „nagyközönség” hazánkban még nem ismer, de bevezetése már 4 éve Szőregen elkezdődött, ez a Jadzent (ejtsd jadzsent). E játék nagyszerűsége, hogy egy-egy csapaton belül kortól, nemtől függetlenül együtt játszhatnak az egyenjogúság, esélyegyenlőség, együttműködés és egymás tisztelete mellett.

Fotó: szoreg.hu

Fotó: szoreg.hu

Ezen a napon egy nagy családi nap is volt, ahol a gyerekek és szülők, nagyszülők e fenti játék megismerése és kipróbálása mellett különböző játékos váltóversenyeken, családi focin, dzsúdó bemutatón, kézműves foglalkozásokon tölthettek el egy kellemes délutánt. A kicsiket bábszínházi előadás is szórakoztatta, a nagyobbaknak szabadtéri társasjáték volt. A délután  kezdődő szüreten pedig mindenki készíthetett magának mustot, feltétele egy fürt szőlő volt. A táncházban Jazimiczky Éva táncoktató vezetésével kicsik-nagyok ropták jó kedvűen.

Fotó: szoreg.hu

Fotó: szoreg.hu

Köszönjük az iskola pedagógusainak ezt a nagyon jól szervezett napot, a kedves szülő kollégáknak a sok-sok ízletes süteményt, szendvicset.

Közös összefogással valósult meg ez a jól szervezett partneri nap, példát mutatva az együttműködésből. Köszönetet mondok érte minden résztvevőnek, támogatóinknak.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, igazgató
Szőregi Regélő, 2014. november

Borítókép: Fotó: szoreg.hu