A 20. század népünkre is, mint a többi európai népre, sok megpróbáltatást rótt. 1945-ben – hat háborús év borzalma után – hittel, bizakodással tekintett a magyarság a jövőbe. Felszabadultunk szovjet segítséggel, ezért azonban nagy árat kellett fizetnünk. A segítség álarca mögött ott lapult a zsarnokság.

Az 1956. október 23-án kitört forradalomra, eseményeire és hőseire emlékezett iskolánk diáksága. A Tömörkény István Művelődési Házban a 8. évfolyam segítségével idéztük fel az események sorát. A gyerekek lelkesen készültek a múltidéző feladatra, átélve, talán némiképp átérezve a kor szellemiségét, a szabadság iránti olthatatlan vágyat. Ma már elképzelhetetlen az a fajta megfélemlítés, rettegés a „fekete autótól”, mely a házak előtt csendben megállt.

A műsort követően elhelyeztük a megemlékezés koszorúit Földesi Tibor, Szőreg 1956-os mártírjának emléktáblája előtt, melyet nemcsak a virágok díszítenek nemzeti ünnepünkön, hanem az alsós nebulók keze által készített nemzeti zászlók és a szabadság madarai.

„Te kicsi ország,
el ne felejtse, aki él,
hogy úgy született a szabadság,
hogy pesti utcán hullt a vér.”

Bondárné Tóth Villő

szoreg.hu képtár