A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa csatlakozott a Mozdulj a klímáért 2019-ben! Ebben az évben a Világ Legnagyobb Tanórája folytatásaként szerveztük az akcióhetet. Bevezetőként átbeszéltük a 17 globális célt, ami lényegesen befolyásolja jövőnket. Megpróbáltunk közösen rámutatni min kell, és min lehet változtatni az élhető jövőért, hogy megmaradjon az élővilág sokszínűsége, azaz a biodiverzitása.

Különös hangsúlyt fektettünk a 14. célra: Őrizzük és védjük az óceánokat és élővilágukat, valamint a 15. célra: Védjük a természetet és élővilágát. 2030 hamar itt lesz, addig is számos tennivaló van.

Az akció héten több feladat közül lehetett választani, központi gondolata: a „Klímakiskövetek” , mellyel felhívjuk a jövő generációjának figyelmét milyen fontos szerepük van.

  • Számos egyéni és kiscsoportos alkotás született a Fakedvencekről öko-, rajzszakkörön Kiss Márta, Vasiljev Márta tanárnő vezetésével, környezet-, rajz órákon Baranyiné Mészáros Edit, Őze Fanni, Sövényházy Anna, Kinda Emőke, Szabó Pálma és Tarjánné Kádár Piroska tanítók segítségével.
  • A 4. b osztályos tanulók osztályfőnökükkel Áchim Mónika tanító nénivel négy látványos plakátot készítettek.
  • A 3. a osztályos tanulók papírmaketten mutatták be, hogyan képzelik el a környezetüket 2030-ra.
  • A 7. b osztályos tanulók Bondárné Tóth Villő tanárnővel gyümölcsszobrokat készítettek. Az ötletes formák hosszas aprólékos munka után, pár perc alatt elfogytak.

Több szelfi készült:

  • Deszken Gyalogtúra alkalmával az 5. b osztályos tanulók Dér Zoltán osztályfőnökükkel a 300 éves tölggyel.
  • A Londonba kiránduló diákjaink, akik egy platánfát álltak körbe a ST.James’s királyi parkban, Gubikné Haraszti Katalin tanárnő és Bányainé Seprenyi Gabriella tanító kíséretében.

Iskolai közösségi feladatnak egy őshonos fa ültetését vállaltuk. Köszönjük, Godzsák Zsófia szüleinek, akik egy nagy levelű hársfát (Tilia platyphyllos) ajánlottak fel iskolánknak, amit a gyerekekkel együtt ünnepélyesen elültettünk az iskolánk kertjében. Segítőink Blidár Tamás és Ugray Attila voltak. Az iskolánk apraja, nagyja összegyűlt a helyszínen. A fa ismertetése után néhány idézetet olvastunk fel, majd egy kedves őszi dalt énekelt el az alsós énekkar, vezénylésemmel.

A 3.a osztályos tanulókkal gyümölcssalátát készített Megyesi Nóra tanárnő a Komposztünnep alkalmából, a hulladékot pedig az iskolánk komposztjába dobtuk, hogy erősítsük a gyerekekben a tudatot, a növényi hulladék komposztba kerül.

Jövő-javítók-zöld megmérettetés a világhálón- egy nemzetközi szemléletformáló játékba csatlakoztunk, Szegedi Kossuth Lajos Iskola csoporttal, aminek tagjai szülők és pedagógusok.

Az elmúlt napokban sok zöld mérföldet gyűjtöttünk össze, de bízunk benne, hogy a megszokott, környezetkímélő utazásokat, a húsmentes napokat továbbra is előnyben részesítjük, mindezek révén pedig aktívan hozzájárulunk az éghajlat védelméhez.

A természetben nincsenek
jutalmak vagy büntetések,
vannak következmények.
(Robert Green Ingersoll)

A beszámolót készítette: Sandrik Ágnes tanító
Szőregi Regélő, 2019. november

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola