Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta a Himnuszt, mely nap 1989 óta a magyar kultúra napja is.

Ezen a napon köszöntöttük a 90 éves Dr. Péter László irodalomtörténészt, egyetemi tanárt, professor emeritust, helytörténészt, nyelvészt, folkloristát, bibliográfust, Szeged díszpolgárát a Tömörkény István Művelődési Házban.

A hagyományokhoz híven idén is a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai  képzőművészeti alkotásainak kiállításával kezdődött az ünnepi rendezvény.

Kiállítási munkákat köszönjük Guth Noémi 3.a, Kirizs Kesző 3.a, Kocsis Csillag Virág 3.a, Rácz-Komlósi Glória Lotti 3.a, Majernik Lili 3.a, Simon Amina Arabella 3.a, Csaszny Virág 6.a, Lengyel Fanni 7.a, Nikoloutsopoulou Anna Stefánia 7.b, Gábor Csenge 8.a osztályos tanulóinknak és a felkészítőknek: Erdélyi Mariann tanítónőnek és Kiss Márta tanárnőnek.

A tárlatot iskolánk igazgatónője, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy intézményünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kultúra, a művészet ápolására, és fő célkitűzése továbbra is ennek megismertetése, megszerettetése a gyerekek körében. Hozzátette, a magyar kultúra napja kiváló alkalom arra, hogy a remekműveikkel megjelenő és produkciókkal fellépő „művészpalántáinkkal” megmutassuk azt, hogyan éljük meg nap mint nap saját kultúránkat, hogyan örökíthetjük át generációról generációra.

A magyar kultúra napja alkalmából köszöntötte Borovics Tamás színművész Juhász Gyula és József Attila csodálatos költeményeivel, a 90 éves Dr. Péter Lászlót. Ezután az Amadeus Klarinétzenekar és a Szőregi Rezegők Néptánccsoport tagjai léptek fel az ünnepségen, majd  iskolánk igazgatónője, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna kívánt jó egészséget intézményünk nevében Laci bácsinak. Kéri Dalma 6.a és Mucsi Erzsébet 8.b osztályos tanulók áhítattal előadott szavalatai is megerősítették bennünk azokat a gondolatokat, hogy a kultúra bennünk él,  belőlünk indul el, s mindannyiunkhoz megérkezik. Jöhet könyv alakjában, egy kiállítás képeiben, egy épület, egy szobor formájában, egy születésnapi köszöntőben.

Ma, amikor kultúránkat ünnepeljük, jó szívvel mondhatjuk: köztünk van.

A KultúrArt kiállítás és ünnepség szervezői: Csasznyné Halász Ágnes, Erdélyi Mariann, Hegedűs György, Kiss Márta, Kósa Krisztina.