Köszönetemet fejezem ki magam, pedagógus kollégáim és tanulóink nevében a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének, Fekete Éva elnök asszonynak, Nagypál Istvánnénak, kivel az előszervezési munkálatokat folytattuk, s kollégáiknak: Kádár Bálintnének, Bíró Ferencnének, Kovács Katalinnak, Klimász Sándornénak, Klimász Sándornak, Ábrahám Krisztinának, kikkel immár 4 éve minden év májusában megszervezzük az iskolai tolerancia napot.

A gyerekek figyelmesen hallgatták végig az előadásokat. Bátran kérdeztek, semmi nem számított tabunak, amire kíváncsiak voltak, választ kaptak. Nagyon tetszett nekik a siket-néma jelbeszéd, aktívan tanulták a jeleket és mimikát. Érdekes volt az epilepsziáról szóló előadás, ahol felhívta az előadó a figyelmet, hogyan lehet segíteni a bajbajutottakon, illetve hogyan lehet
észrevenni, ha roham következik. Azon a helyszínen, ahol hiányzott a hölgy keze, ott sok kérdést tettek fel, hogy a különböző tevékenységeket hogyan lehet elvégezni, amit készségesen
be is mutatott. A szájjal festő fiatal hölgy mosolyával is elbűvölt bennünket. Volt Braille írásról tájékoztató, hiszen 2009 évben megújult iskolánk akadálymentesített lett és így is olvashatók az épületben elhelyezett tájékoztató tábláink. Emellett a gyerekek kipróbálhatták a kerekes székekkel a közlekedést.

A tanulók és pedagógusok is nagyon jónak tartották ezt a napot, a személyes találkozás megerősítette őket, hogy a sérült emberek másságát tisztelni kell, átérezhettük, hogy milyen akadályokba ütköznek életük során. Megbeszéltük, hogy nem sajnálatunkat kell kifejezni, ha találkozunk velük, hanem segítőszándékunk erősíti őket abban, hogy nincsenek egyedül és bármikor számíthatnak embertársaikra. Ez a személyes találkozás minden elméleti tananyagnál mélyebb nyomott hagyott mindnyájunkban.

Nagyon sokat kaptunk tőlük ezen a napon, gazdagabban térhettünk haza. Sokat tanultunk empátiáról, a másikra való odafigyelésről, az emberi akarat határtalanságáról. Köszönjük az egyesületnek nyitottságukat. Megtanították nekünk, hogyan lehet vidáman mosolyogva élni az életet.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
tagintézményvezető és tantestülete

Szőregi Regélő, 2014. június