Az alsós tanítványaink, 1-4. évfolyamon 40 fő kis gyermek, az évek óta helyi szinten megrendezésre kerülő mesemondó versenyen jeleskedhettek. A zsűri csak hosszas tanakodás után tudta kihirdetni az eredményeket:

 • 1-2. évfolyamosok között:
  • I. Sinkó Zsófi a 1.a, felkészítő tanár Szabó Mónika
  • II. Kovács Rebeka 1.a, felkészítő tanár Szabó Mónika
  • III. Juhász Eszter 2.a, felkészítő tanár Erdélyi Mariann
 • 3-4. évfolyamosok között:
  • I. Sümeghy Laura 3.b, felkészítő tanár Baranyiné Mészáros Edit
  • II. Vitaszek Dóra 3.b, felkészítő tanár Baranyiné Mészáros Edit
  • III. Fazekas Réka 3.b, felkészítő tanár Baranyiné Mészáros Edit

Mindkettő korosztály I. és II. helyezettjei tovább jutottak a Sándorfalván megrendezett térségi  versenyre. Sümeghy Laura annyira lenyűgözte az ottani zsűrit is székely meséjének ízes elmesélésével, hogy ott is I. helyezett lett. Így egyszer még biztos elkápráztatja a zsűrit, mégpedig a szentesi megyei mesemondó versenyen. Sok szerencsét kívánunk neki!

Napköziseink ebben a hónapban is hagyományőrző programokon vehettek részt, köszönet érte a napközis munkaközösség vezetőnknek, Csábi Ferencnének és a kollégáknak. „Libahéten”, Márton napján a hagyományokkal és a libás dolgokkal múlatták a délutánokat: énekeltek, lúdtalpat mértek, élő libát terelgettek, libatollal írtak, dekorálták az ablakokat libás képekkel, mesefi lmet (Ludas Matyi) nézhettek. Libanapi uzsonnájuk is stílszerűen libazsíros kenyér volt.

A Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében a Fehér-tói Darvadozáson vettek részt, a madárvonulás dél-alföldi ünnepén. megleshették a 20 ezres madársereget, ahogy V alakban beérkeztek éjszakai pihenőhelyükre, a Fehér-tóra. A libaprogramok méltó befejezése a  Darvadozás képekben program volt a Tömörkény István Művelődési Házban.

A könyvtárban vettek részt a negyedikesek egy nagyon jó hangulatú író, olvasó találkozón. Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány című regényében eleven és szellemes stílusával szerfelett élvezetes módon ejti rabul az olvasót és nem is engedi többé el könyve lapjairól. Bízzunk benne, hogy ez a rendezvény is nagymértékben elősegítette tanulóink olvasóvá nevelését.

Felsős tanítványainknak, ha november, akkor idegen nyelvi hetet szerveznek nyelvszakos kollégáink. Hétfőn az angol szépkiejtési versenyen a következő eredmények születtek: 5. évfolyamon 2. helyezett Bojboi Rebeka, 3. Kiss Eszter, 6. évfolyamon 2. helyezett Fodor Dalma, 3. Sefcsik Benedek, 7. évfolyamon 1. helyezett Lázár Laura 2. Lakatos Lolita, 8. évfolyamon 2. helyezett Mucsi Mária, 3. Rácz-Komlósi Zénó. Kedden, egy új típusú versenyt iktattunk a programok közé. Az intézmény tagiskolái és a mi tanulóink online versenyen tehették próbára tudásukat Londonról, kultúráról, nyelvtanról, szófordulatokról. Szerdán, a kreativitás kapott főszerepet a színjátszó délután keretein belül . A gyerekeknek idén a Piroska és a Farkas című mesét kellett feldolgozniuk. Rengeteg érdeklődő gyereket vonzott ez a délután, amelyre idén kilenc 7-8. évfolyamos tanulóból álló csoport nevezett. A kiváló csapatok nagyon megnehezítették a zsűri dolgát, így két első helyezett született: az egyik csapat tagjai: Lázár Nelli, Erdődi Anna, Baráth Dominika, Rácz-Komlósi Zénó, Almási György, Ködmön Zoltán, a másik csapat: Gubik Lili, Fodor Anita, Mucsi Mária, Mihály Zsófi , Szőke Barnabás, Makula Balázs. Második helyezett: Lévai Vanessza, Ádok Tamara, Dudás Dorottya, Hídvégi Bence, Dovalovszki  Rebeka, Merész Nóra, Kőrösi Stella. A harmadik helyezett: Olajos Boglárka, Réthi Patrícia, Juhász Evelin, Varga Anita, Gábor Csenge, Lakatos Lolita.

Csütörtökön, német és szerb versenyek zajlottak, játékos vetélkedők nyelvi próbatételekkel, és a ‚Szeretem a szavakat’ (Volim reci) elnevezésű verseny. Ezúttal nem csak iskolánk tanulói mérték össze tudásukat, hanem csatlakozott a ‚küzdelemhez’ 11 deszki tanuló is a Zoltánfy István Általános Iskolából. Így összesen 17 fővel indult meg a megmérettetés két kategóriában: alsós és felsős tanulókkal. A végeredmény pedig a következő lett: felsős kategóriában megosztott 1.  helyezést értek el: Hidvégi Bence (8. osztály, Kossuth Lajos Általános iskola) és Szvetlik Zoltán (5. osztály, Zoltánfy István Általános Iskola), 2. helyezést ért el: Szabó Bálint (7. osztály, Zoltánfy  István Általános Iskola), 3. helyezett lett: Berkó Bendegúz (7. osztály, Zoltánfy István Általános Iskola). Alsós kategóriában a deszki tanulók jeleskedtek (Rácz Levente, Kelemen Gergő és Buzdorján Gábor). Pénteken, a londoni kirándulás kellemes élményeit elevenítettük fel filmvetítés keretében.

Fotó: Kossuth Lajos Iskola

Fotó: Kossuth Lajos Iskola

Temerinben jártak Jadzsent játékosaink és edzőnőjük, Konkolyné Bárkányi Ibolya tanárnő. Három nemzet (Szlovákia, Szerbia és a Magyarország) játékosai találkoztak itt, játszottak együtt. Remek alkalom volt a tanulásra, barátkozásra.

Versenyek és eredmények: az Algyői Gyevi Zsongás őszi úszóversenyen hét tanítványunk szerepelt. Fazekas Réka (3.b) és Paksi Zsombor (3.b) 20 m mell és gyorsúszás versenyszámokban aranyérmet szereztek. Zsombor a 20 m hátúszást is megnyerte. Paksi Botond (5.a) 40 m háton arany 40 mell és gyorsúszásban ezüstérmes lett. Dézsi Levente 60 m mellen ezüstérmet, 60 m hát és gyors úszásban bronzérmet szerzett. Ezüstérmet nyert a 4*40 m-es gyors váltó Dézsi Levente (5.b), Kocsis Abosa (5.b), Bokányi Krisztofer (5.b), Paksi Botond összeállításban.

A Weöres Általános Iskolában megrendezésre kerülő Brican Országismereti versenyen Réthi Patrícia 2. helyezést, Rácz-Komlósi Zénó 2. helyezést, Gubik Lili 3. helyezést ért el. Felkészítő tanáraik: Gubikné Haraszti Katalin és Vér Anikó.

A William Blake angol szépkiejtési versenyen Mihály Zsófi 2. helyezést ért el, Felkészítő tanára: Gubikné Haraszti Katalin.

Köszönöm tanítványainknak a szép eredményeket, mellyel iskolánk jó hírét tovább öregbítették,  s köszönöm kollégáimnak a felkészítő munkát és a színes programok megvalósítását.

Kecse-Nagyné Bánszky Zsuzsanna, (tag)intézményvezető
Szőregi Regélő, 2014. december

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Iskola