Az elmúlt egy hónap egyik legfontosabb csapatépítő programja a családi nap volt. Tarjánné Kádár Piroska tanítónő szervező munkájának köszönhetően gyerekzsivajtól volt hangos az iskolánk udvara ezen a szombat délelőttön. A cél az iskolai életre való ráhangolódás, közösségépítés mellett az elsőseink és szüleik valamint a felsőbb osztályos új tanulóink beilleszkedésének, ismerkedésének segítése volt. Köszönjük az önzetlen szülői támogatást és segítséget!

Iskolánk örömmel csatlakozott a hivatalos témanapokhoz. Az egészségtudatos gondolkodás keretében valósult meg Sajtos Bettina tanárnő szervezésében az Európai Diáksport Napja, Dér Zoltán tanár úr pedig a Világ Gyalogló (HÓ)Nap 2021 októberi programsorozatához kapcsolódóan 2021. október 2-án szombaton a deszki szervezésű gyalogtúrára kísérte tanítványait.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

Szeged Város Diákolimpia Mezei Futóbajnokságot a Kisstadionban rendezték meg. A megyei döntőbe Fazekas Zsófia Sára 6.a osztályos tanuló jutott tovább, ahol további szép sikereket kívánunk! Felkészítő munkában Istókné Oláh Ágnes tanítónő, Herbertné Auth Adél és Dér Zoltán testnevelő tanárok vettek részt.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Október 18-án a 4.b, az 5.b és a 7.a osztályosok Herberté Auth Adél, Sajtos Bettina és Kálmánné Fodor Zsuzsanna tanárnők vezetésével a Pálya tér melletti kiserdőt vették célba. Az időtöltés nem csak hasznos volt, de kellemes is, hisz ebben a kötetlen együttlétben az osztályközösségek is szépen formálódtak.

Fotó: Avramov András, szoreg.hu

A tudományos ismeretek bővítését szolgálta Kálmánné Fodor Zsuzsanna és Kamarásné Elek Cecília tanárnők Kutatók Éjszakája programja a Szegedi Tudományegyetemen. A 7. 8. évfolyamos tanítványaik lelkes csoportja többek között választ kaphatott arra a kérdésre, hogy: Milyen érzés öregnek lenni? Egy öregségi szimulátort próbáltak fel a vállalkozó kedvű fiatalok. Ez egy mozgáskorlátozó ruha kiegészítőkkel, melyek éreztetik az időskor nehézségeit. A Tinilaborban látványos kísérleteken keresztül népszerűsítették a fizika, kémia tantárgyakat egy vidám, hangulatos este keretében.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

Kulturális témájú rendezvényeink közül a magyar népmese napja Benedek Elek születésnapjához kötődik. Szeptember 30-án népmesékhez kapcsolódó programokkal hívtuk fel a gyerekek figyelmét az olvasás fontosságára, a magyar kultúra kincseinek megőrzésére és a hagyományok ápolása céljából.

„A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz.” (Csukás István). A program szervezését Tarjánné Kádár Piroska, Baranyiné Mészáros Edit és Istókné Oláh Ágnes tanítónők munkájának köszönhetjük.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021. október 4-8. között valósult meg az iskolánkban. Ez az első világméretű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat. A kiemelt feladatok jegyében a Minőségi oktatás és a Fellépés az éghajlatváltozás ellen témákban kaptak új ismereteket tanítványaink.

Nemzeti megemlékezést tartottunk az iskolában. 1849. október 6-án Aradon végezték ki az 1848-49. évi szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A történelmi események felidézése mellett versek, zenék hangzottak el a gyásznap hangulatát érzékeltetve.
Dr. Soványné Balog Renáta tanárnő műsorának összeállítása méltó kifejezése volt az 1849. október 6. áldozatainak emléke előtt.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

956. október 23-ra emlékeztünk…

Emlékeztünk a múltra, mely elmúlt, egy népre, mely a történelem viharos évszázadaiban, oly sokszor elhullt.

S hogy mit jelent szabadnak lenni? Mást egy felnőttnek, mást egy forradalmat megélt, sok mindent látott idősödő embernek és megint mást egy gyermeknek. A szabadságot nem lehet puszta definícióba önteni, a szabadságot érezni és élni kell. A szabad akarat kinyilvánítása, szárnybontása nem csak 56-ban, de a mindennapokban is örök érvényű.

„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt- bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” (John F. Kennedy)

A műsort összeállította és betanította: Bondárné Tóth Villő történelem szakos tanár.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

Kedves Szülők, Támogatók!

Nagyon szépen köszönjük, hogy a személyi jövedelemadójuk 1 %-át a Szőregi Kossuth Magánalapítvány számlájára utalták. Az összegyűlt 515.394 Ft a gyerekek tevékenységeinek támogatását és az iskolai körülmények fejlesztését fogja szolgálni. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy optimális feltételeket biztosítsunk tanulóink számára színvonalas tanulmányi munkához és a mozgalmas diákélet megteremtéséhez.

Bartókné Gyöngyösi Andrea, tagintézmény-vezető
Szőregi Regélő, 2021. november

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola