A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 2016 óta az Örökös Ökoiskola cím birtokosa, illetve 2019-ben elnyertük az Energiatudatos Iskola címet is, melyet egy évig használhatunk. Iskolánk  pedagógusai és tanulói számára kiemelt fontosságú az újrahasznosítás, fenntarthatóság, környezettudatosság a mindennapi életben. Ezért is csatlakoztunk idén a Humusz Szövetség által meghirdetett Komposztálás Ünnepe mozgalomhoz.

Iskolánk a 2018/19-es tanévben kialakított egy iskolakertet, melyet tanulók és pedagógusok együtt gondozunk, ennek kapcsán már létesült egy konténer a zöldhulladéknak.

A Komposztünnep programját 2019. október 15-én valósítottuk  meg a 3/a osztállyal, Sandrik Ágnes tanítónővel és Megyesi Nóra angolszakos nyelvtanárral, egy angol,- és egy környezetismeret óra keretében.

A diákokkal az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében szépséghibás, de minőségükben tökéletesen fogyasztható gyümölcsökből készítettünk gyümölcssalátát. Nagyon változatos lett a salátánk, a gyerekek hoztak almát, banánt, kivit, mandarint, szilvát, narancsot, citromot, sőt még gránátalmát is. A megfelelő higiéniai és balesetvédelmi szempontokat betartva együtt hámoztuk meg és  aprítottuk össze a gyümölcsöket, melyek héját, magját külön tálba gyűjtöttük. A lelkes munka után szívesen fogyasztották az egészséges csemegét, majd a zöldhulladék az iskolakomposztáló konténerébe került.

Megbeszéltük a diákokkal, hogy miért fontos és hasznos ily módon külön gyűjteni a szerves hulladékot, és hogy hogyan használható fel a komposzt.

Bízunk benne, hogy ezzel a programmal is hozzájárultunk a gyermekek ismereteinek bővítéséhez, és környezettudatos hozzáállásuk fejlesztéséhez, hiszen ez iskolánk egyik legfontosabb célkitűzése.

Megyesi Nóra
Szőregi Regélő, 2019. december