Márciusban egy sikeres pályázat eredményeként a 3.a osztály és a 4.a osztály 15 tanulója (kísérőik: Piroska néni, Gabi néni, Flóra néni, Edit néni) ellátogatott Budapestre a Bűvösvölgybe. A médiaértés-oktató központot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában.

A Bűvösvölgy célja, hogy a központokba látogató gyerekek játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulják meg, hogyan hat rájuk a média. Ebben egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítik őket.

A gyerekek csoportokban 4 izgalmas foglalkozáson vettek részt. Bepillanthattak a filmkészítés kulisszatitkaiba, mely során saját filmet rendeztek, forgattak. Hírolvasóként kipróbálták a súgógépet, Gyerek Híradót vezettek, időjárás jelentést olvastak fel, rádióműsort készítettek, szinkronizáltak. Saját magazint szerkesztettek, s közben megismerkedtek a figyelemfelkeltés trükkjeivel, hogyan kell jó címlapfotót kiválasztani, szalagcímet írni. Az elkészült, kinyomtatott újságokat büszkén mutatták egymásnak, a filmeket, híradókat is letölthetik, és megnézhetik majd szüleikkel.

A gyerekek a vidám és lelkes játék közben észre sem vették, hogy az élmények mellett, mennyi új ismerettel, tapasztalattal gazdagodtak. Bízunk benne, hogy ez az izgalmas kirándulás hozzásegíti őket ahhoz, hogy az internetet biztonságosan, tudatosan használják, és felismerjék a kockázatokat, veszélyeket is.

Baranyiné Mészáros Edit, pályázó
Szőregi Regélő, 2019. április

Borítókép: Kossuth Lajos Általános Iskola 4.a osztályának facebook oldala