November havi programjaink az őszi szünet befejezésével kezdődtek. Iskolánk egyik legfontosabb feladata mellett, hogy gyerekeinket készségekkel, képességekkel, a nevelés-oktatás magas színvonalával és használható tudással készítsük fel a következő iskolafokra, további fontos feladatunknak tekintjük a jó kapcsolat ápolását és együttműködést külső és belső partnereinkkel.

Ebben a hónapban is, így az összegzéskor megerősítve írhatom le, hogy ismét igen színes volt napi, heti életünk.

A sok délutáni edzések (dzsúdó, gyermektorna, görkorcsolya) bővítésére és az igények kielégítésre figyelve elindítottuk a teremkézilabda edzéseket, melyet testnevelőnk Sajtos Bettina tart, főként a harmadik és negyedik évfolyamos lányoknak.

Az idegen nyelvek (angol, német, szerb, kínai) alkalmazása különböző helyzetekben kiválóan megvalósult a nyelvi hetünk alatt. Volt on-line verseny, angol nyelvű színház és különböző nyelvi versenyek. Köszönet érte Gubikné Haraszti Katalin munkaközösség-vezetőnek, aki megtervezte,
összefogta ezt a színvonalas hetet. Segítői voltak: Gyukin Dájáná, Sövényházy Anna, Vasiljev Márta pedagógusok. Az eredményeket honlapunkon olvashatják. A jutalmazásban, mint oly sokszor ismét alapítványunk, Szőregi Kossuth Magánalapítvány támogatott.

A mesemondó helyi versenyünkön sok tanuló indult. A verseny szervezője az alsós munkaközösségünk, Tarjánné Kádár Piroska munkaközösség vezetőnk. A kiemelkedő produkciókat hallva bízunk benne, hogy továbbjutóink sikeresen képviselik iskolánkat a járási versenyen.

Pályaválasztási osztályfőnöki  órákon sok iskola adott tájékoztatást elsősorban azoknak a nyolcadik évfolyamos diákjainknak, akiknek még mindig nincs határozott elképzelésük a továbbtanulásukról.

Fontos napi életünkben, környezettudatosságunk.  Egyik ilyen programunk a Darubúcsúztató Varró Anna munkaközösségvezető szervezésében. A szegedi Fehértavon tartózkodó darvak létszáma a természetvédő túravezetőink szerint éppen most 35-40 ezres létszámmal tetőzött. Fantasztikus látvány volt, ahogy a darvak százai, ezrei éppen fölöttünk húztak el hangos kurrogással, tele beggyel a pihenőhelyükre. Ökoturisztikai programunkon a természetvédelem fontosságáról, a természet értékeinek megóvásáról is szó esett. Köszönjük a lehetőséget, a tájékoztatást, az ismertekben gazdag túravezetést a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak. Külön köszönet kollégáinknak, Szabó Pálmának, Áchim Mónikának és Drágity Dusánnak, hogy a gyerekek koordinálásában segítettek.

Az idei tanévünk őszi papírgyűjtését október 16-án tartottuk meg. A közös összehangolt munka
eredményeként két konténer papírt gyűjtöttek össze iskolánk tanulói, szüleik és dolgozóink. Köszönöm a szervezést és lebonyolítást Drágity Dusánnak a Diákönkormányzat pedagógus vezetőjének. Hiszen ez a rendezvény azon túl, hogy környezettudatosságra neveli a tanulókat, osztályok közötti verseny is van.  Ezúton köszönöm mindazoknak, akik bármilyen formában segítettek abban, hogy ismét egy sikeres és eredményes környezettudatos délutánt tudhatunk magunk mögött.

Hagyományos programunk, amit a gyerekek is nagyon várnak minden évben október végén: a jelmezes felvonulás a településrészben. Köszönöm Varró Anna munkaközösség-vezetőnk szervező munkáját, hiszen a gyerekek nagy örömére nem maradt el ez a nap, sőt! Az idén is beöltöztek 180-an „mindenféle szörnynek”. Először igazgatónőnk, Zsuzsa néni szobáját, majd az aulát lepték el a félelmetességek: ”Cukrot, vagy csalunk” ellenállhatatlan felszólításrab csak úgy „szálltak” a kosárkákba a finom édességek. Ezután indultak ki 2 órás cukorkagyűjtő sétára. Mindenhol nagy szeretettel, rengeteg édességgel várták a” kis csapatot”. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, hogy emlékezetessé, széppé varázsolták ezt a délutánt. Köszönjük az alábbi támogatónknak: Avramov András és családja, Petőcz Petra és édesanyja : Kastal Mária, Maillard Flóra és szülei, Gazdabolt tulajdonosa és munkatársai, Bouras Fatime és Mohamed édesanyja: Molnár Emese, Művelődési ház igazgatója és munkatársai, Szőregi Fiókkönyvtár, Lajos Laura szülei és nagymamája, Kolléganőnk: Bányainé Seprenyi Gabriella, Puskás Dominik és Dani szülei és nagymamája, Maróti Boldizsár és Marci szülei, Móricz Márk nagymamája: Pannika néni, volt kolléganőnk: Házy Zsoltné Marika néni, Roszkos Nóra szülei,nagyszülei, a Tigris bolt tulajdonosai, Godzsák Zsófia nagymamája: Godzsák Zoltánné, Ilike.

Versenyeredmények

A mesemondó verseny eredményei és továbbjutói Sándorfalvára. 1-2.osztály: 1. helyezett Lajos Laura 2.o. (Felkészítő pedagógus: Szabó Pálma) 2. helyezett Török Anna 1.o (Felkészítő pedagógus: Drágity Dusán) 3. helyezett Bárány Borbála (Felkészítő pedagógus: Tarjánné Kádár Piroska) 3-4.osztály 1.hely Sümeghy Ákos (Felkészítő pedagógus: Bányainé Seprenyi Gabriella) 2. hely Kiss Jázmin Felkészítő pedagógus: (Felkészítő pedagógus: Bányainé Seprenyi Gabriella) 3. hely Kovács-Sólyom Botond (Felkészítő pedagógus: Baranyiné Mészáros Edit)

A Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulóján tanulóink nagyon szép eredményt értek el: 8. a osztály csapata 6. hely csapat tagjai: Kállay Csenge Eszter, Kiss-Beck Regina, Kiss-Beck  Tamara, Patakfalvi Lídia Felkészítő pedagógus: Kerekes Pálné 6. a osztály csapata 8. hely csapat  tagjai: Guth Noémi, Mari Rebeka Viktória, Ujhelyi Enikő, Tasnády-Szeőcs Zoltán Felkészítő pedagógus: Kamarásné Elek Cecília 3. a osztály csapata 10. hely csapat tagjai: Kovács-Sólyom  Botond, Lipinszki Balázs, Pál Balázs, Varga Tamás Felkészítő pedagógus: Baranyiné Mészáros Edit Gratulálok tanulóinknak, köszönöm a felkészítést pedagógus kollégáimnak!

Nem lehetett volna ilyen színes ez a hónap, ha nincsenek iskolánk szülei, nagyszülei, dolgozói,  pedagógusai, gyerekeink, a szőregi könyvtár és művelődési ház dolgozói, az iskola alapítványa, Szőregi Kossuth Magánalapítvány. Köszönet érte mindenkinek.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, igazgató
Szőregi Regélő, 2018. december