„A költő visszatért” 2017. március 14-én a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolába, hogy méltón emlékezhessünk meg 1848 eseményeiről, hőseiről, polgárairól, akik egy emberként, összefogva álltak ki a nemzeti- és a világszabadság érdekében. Az iskola 6. évfolyamos tanulói egy korabeli várost és annak mindennapjait varázsolták elénk, így újra átélhettük a forradalom két évének legjelentősebb pillanatait, és talán már az alsós kisdiákok is megjegyezték Petőfi mellett Jókai, Irinyi vagy Rottenbiller nevét is.

A műsor után Dr. Pál József, a Szegedi Tudományegyetem olasz tanszékének vezetője, egyetemi tanár, valamint az Olasz Köztársaság tiszteletbeli konzulja mondta el ünnepi beszédét, mely ezúttal egy újabb szempontból közelítette meg az 1848-as év eseményeit. Előadásából megtudhattuk, hogy Haynau, a bresciai hiéna, és Alessandro Monti, aki a magyarok oldalán vezette az olasz légiót, Szeged mellett találkoztak először, azaz a mi otthonunk is fontos színtere volt a szabadságharc eseményeinek.

A hősökre emlékezve a műsort megelőzően a Monti parkban helyeztük el koszorúinkat, majd a műsor után az iskola emléktáblájánál, valamint a Hősök terén is.

Polyák-Kósa Krisztina

szoreg.hu képtár