A hét mottója: „Ha szomjas vagy igyál vizet!”

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vízfogyasztást népszerűsítő programjához csatlakozott a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola alsós diákjai és pedagógusai.

A program a Fenntarthatósági Témahéten került megrendezésre. A két témahét ötvözésével nagy hangsúlyt fektettünk a szelektív hulladékgyűjtésre és a víz fogyasztásának fontosságára. Nem csak a felkínált letölthető anyagokat használtuk fel óráinkon, látogatást tettünk a Füvészkertbe, valamint a Szent István  téren a Víztoronyba is.

Az elsősök miután megtanulták, hogyan spórolhatnak a vízzel, le is rajzolták. A 2.a és 2b. osztályban a ivóvíz fontosságáról beszéltünk.

Angolul és szerbül is megtanultuk, hogyan kell kérni egy pohár vizet. A szókincsbővítés után kiszíneztük a lédús gyümölcsöket. Első állomásunk az Anna kútnál volt, ittunk az egészséges nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag vízből, sőt a kulacsainkat is megtöltöttük, s ezt vittük haza ajándékba. Közben megleptek bennünket a tévések, interjút is adtunk néhányan. Az órán néztünk videókat, képeket, szelektíven gyűjtöttünk hulladékokat képek segítségével, csoport munkában gyűjtöttünkötleteket, hogyan lehetne óvni a környezetünket, majd készítettünk plakátot a Víz világnapjára.

A Füvészkertben érdekes interaktív előadáson vettünk részt. A foglalkozáson megtanultuk, hogy a vízben élő élőlények egymásra vannak utalva. Ezért vigyázni kell az egyensúlyra, a vizek tisztaságára. Megtanultuk egyes növények, hogy alkalmazkodnak a vízszegény környezethez.

A beszámolót készítette:
Sandrik Ágnes témafelelős
Szőregi Regélő, 2019. május