A Kossuth Lajos Általános Iskola 4. b. osztályos tanulóinak március 9-én Kiss Norbert, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont munkatársa tartott interaktív foglalkozást.

Mint a címből is sejteni lehet, a tanórán a gyógynövényeket ismerhették meg a gyerekek. Csoportokat alkotva, egy-egy gyógynövényt választottak, majd könyvek, táblák segítségével jellemezték azokat. Ezután kiselőadás formában adták át tudásukat a többieknek is. A bemutatott növényeket friss- és szárított formában meg is lehetett tekinteni, dörzsölve az illatanyagukat megtapasztalni, a bátrabbaknak megkóstolni. A tanulók megtudták, hogy egy-egy növényi rész mire és hogyan használható, melyek azok a betegségek, amiket gyógyítani lehet velük. Olvashatták a török pasa, Mehmet levelét 1643-ból, amit a szegedi szerzeteseknek írt hálája jeléül. De kik is voltak ezek a tudósok? Egyszerű szerzetesek, akik a plébániák kertjében maguk is termesztették a gyógynövényeket, épp úgy, mint napjainkban a ferencesek Alsóvároson. Az épület élethű makettjének elemzése után a kis tudósok lúdtollal és tintával írhatták meg receptjeiket, felvehették a szerzetesek ruháját, és a saját receptjeiket  hitelesíthették a szerzetes rend valódi pecsétjével.

Tartalmas, izgalmas múzeumpedagógiai órát tölthettünk el a könyvtárban. Köszönjük Péliné Lévay Henrietta (Rita néni) meghívását.

Tarjánné Kádár Piroska

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola