2019. november 16-24. – „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola ÖKO-munkacsoport tagjai elhatároztuk, hogy már is hozzálátunk a jövőnk formálásához. Jó lehetőség az akció hét, hogy csökkentsük a hulladékot.

Diákjaink nagyon aktívak, szeretik a kihívásokat és különösen az alkotó tevékenységeket. Mosható újra szalvétát készítünk, amibe uzsonnát lehet majd csomagolni. A kézimunka csoport az akcióhéten alakul meg és rendszeres, szorgalmas munkával csökkentjük a keletkezett hulladékot. Az első darabok a Karácsonyi Adventi vásáron lesznek kiállítva.

Az akcióhét neve: Gondold újra, együtt a jövőért

Cél: A műanyag zacskók helyett használjunk textilanyagból készült mosható uzsonnás szalvétát.

Módszer: Foltvarrás technika

Miután kitaláltuk fő tevékenységünket az akcióhétre, megszerveztük Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszony támogatásával diákjainknak két előadást, ami segíti szemléletformálásukat a hulladékcsökkentés nevében.

A SZEGEDI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. munkatársa Horváth Ádám tartott előadást az ötödik és harmadik évfolyam számára.

Sápi András a SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék tanára  – Mit tehetünk a hulladékmentes jövőért?- a hetedik évfolyam számára.

A hét elején megterveztük, megszerveztük a teendőinket.

Erre a hétre szerveztük az elektronikai hulladék gyűjtését is.

Az időpontok egyeztetése után a Foltvarró szakköre toboroztuk az érdeklődőket. Gyűlt az alapanyag a kézimunkához, sok-sok kinőtt ruhadarab lett behozva újra hasznosításra. Terveink szerint, más tárgyakat is varrnánk pl.: ajtókitámasztó kutyát, párnát, aprópénztartó szütyőt, tornazsákot.

Az első szakköri óra elérte célját: alsósok, felsősök és szülők együtt alkottunk. A kicsik megtanulták az első öltéseket, segítettük egymást, csökkentettük a hulladékot, új értelmet adtunk a dolgoknak. A nagylányok tervezték, hogy az uzsonnájukat hogyan csomagolják be az új mosható textil szalvétába. Elhangzott egy kérdés: „Ugye jövő héten is lesz foltvarró szakkör?”…

Mindannyian, szülők, gyerekek, pedagógusok, akik részt vettünk a programban fontosnak tartjuk, hogy együtt megtegyük az összes kis lépést fenntartható jövőnkért.

„Csak két nap van egy évben, amikor semmit nem tehet: Az egyik a tegnap, a másik a holnap.

Tehát csak a MA a megfelelő nap arra, hogy szeress, hogy higgy, és elsősorban, hogy ÉLJ!”

Dalai Láma

Sandrik Ágnes
Szőregi regélő, 2020. január