54 gyerekkel, a 2.a és a 4.b osztályokkal szálltunk az emeletes buszra május egyik hétfő reggelén. A mátrafüredi ifjúsági táborba a déli órákban érkeztünk meg. A főépületben volt az ebédlő, foglalkoztató, hatalmas fedett terasszal előtte két pingpongasztallal. 7 kis házat nyitottak ki, így aki nem akart emeletes ágyon aludni az is kényelmes helyet talált magának.

Az emeletes busz végig velünk volt. Gyöngyösre, Sástóra és a Kékesre utaztunk még rajta. Általában a napok reggeli utáni házszemlékkel kezdődtek . Verseny volt, így péntekre már a szemlézők megvesztegetésére is kaphatók voltak a gyerekek. Műsort adtak, meghajoltak, teával kínáltak, virágot szedtek, csak hogy több pont legyen.

Délelőtt előre nyomott feladatlapok segítségével folyt a munka. A két osztály tanulói vegyes csoportokban dolgoztak. Tetszett nekik a kvízjáték, tablóragasztás erdő szintjeiről. .Villámkérdésekkel állatos képet lehetett a csapatnak szerezni, ami annyi volt, hogy minden gyerek vihetett haza belőle. Az anyagokhoz illeszkedett a délutánonkénti túraprogram. A gyöngyösi felújított Mátra múzeumban egy nagy tölgyfa köré építették fel a múzeumi épület szárnyát, és tényleg lehetett sétálni a lombkorona szinten is, ahol még a fészekbe is be lehetett kukucskálni. A madártani ösvény Füreden túra közben ismertette meg a madárvilágot. Láttunk sok mókust, őzet, harkályt, sőt éjjel rókát is fényképeztünk, kameráztunk.

Jászberényben az állatkertet látogattuk meg, ahol a múzeumban kitömött állatokat élőben is láthattuk egészen közelről. Mindenkit megmosolyogtatott a szurikáta és medvebemutató.

Megismertük Mátrafüred különleges gyűjteményét a néprajzi tájházat a babamúzeummal.

Természetesen Sástón boboztunk is. A Kékesen különösen sok fotót készítettünk, a kilátóban a hegyvidéket, a panorámát csodáltuk.

Visszafelé a szolnoki MC éttermében ebédeltünk, stílszerű ajándék volt a menü mellé. Természetvédelmi foglalkoztató füzet ceruzával, matricákkal. Hazafelé gyorsan telt az idő, belebújva dolgoztak, ragasztottak a feladatlapban. Vittünk kosárnádat is magunkkal és mindenki megtanulta a kosárfonást is kézműves foglalkozás keretében. Saját készítésű kosarat, tartót vittek haza ajándékba. Az egész heti program után jutalomként természetvédelmi mesés foglalkoztató és édesség volt.

Esténként rövid őrjáratot tarthattak, tábortüzet kétszer is gyújtottunk és volt zenés, táncos est, sőt bátorságpróbás éjszakai zseblámpás túra is.

Nagyon jól érezték magukat, az évzárón cd-t kaptak még a fotókból és videókból összerakva.

A visszajelzés nagyon pozitív, a gyerekek hálásak, rengeteg élménnyel gazdagodtak, sokat meséltek otthon. Az idő nagyon kegyes volt, így amit terveztünk meg is valósítottuk.

Nagyné Katika néni, Csábiné Ani néni, Homonyikné Solymos Alíz segítő pedagógusok Bányainé Seprenyi Gabi néni és Tarjánné Kádár Piroska néni vezetésével egy nagyon sikeres projekt hetet zártak.

Bohus Mária, segítő szülő