A gálán 13 kategóriában 154 díjat adtak át, a Szegedi Tankerületi Központ intézményei közül 3 iskola részesült elismerésben.

„Mi iskolánk” – Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolája – pályázatát befogadták, nyertesek lettünk és 1 évig „használhatjuk” az „Energiatudatos címet. A díjátadó ünnepség, 2019. március 6-án, ami a Parlament Felsőházi termében volt.

Napjainkban egyre többen teszik fel a kérdést maguknak: Mit tehetek én a klímaváltozás ellen, környezetünk fenntarthatósága érdekében? Napjainkban egyre többen teszik fel a kérdést maguknak: Mit tehetek én a klímaváltozás ellen, környezetünk fenntarthatósága érdekében?

Iskolánk pályázatát Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszony írta, felhasználva 12 évi Ökoiskolai tapasztalatait, és az iskola Öko csoportjának, szülői munkaközösség és a diákság fenntarthatósági szemléletű támogatását. (Iskolánk 12 éve Ökoiskola, 4. éve Örökös Ökoiskola). A pályázatban össze kellett adni a villamosenergia és gázfogyasztását. Fontos szempontnak számított, hogy iskolánk milyen fenntarthatósági programokban, versenyeken vett részt az utóbbi 5 évben, és mi minden évben részt vettünk ezekben. Hagyomány az iskolában a környezettudatos és egészségtudatos nevelés. Beépült az iskolai programjába az állatok, a víz világnapjának megtartása, felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre, – külön van elemgyűjtő tárolónk -, az energiatakarékosság fontosságára. A tanulók több saját környezetvédelmi és hulladékhasznosítási projektben tevékenykednek, részt vesznek a „Te szedd” a „Mozdulj a klímáért”, „A világ legnagyobb tanórája”, „Takarítási világnap”, programban. 4. éve a „Fenntarthatósági témahetet színes programokkal, vetélkedőkkel tartjuk meg. Rendszeres a papírgyűjtés, évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, gyakran szerveznek vetélkedőket is. Nyitott könyvespolcot alakítottak ki az aulában, a könyvek kölcsönözhetőek, hazavihetőek. A fenntarthatóságért karácsonyi cserebere vásárt szerveztünk. Sokféle természetismereti vetélkedőn részt veszünk: „ZöldOkosKupa”, „Tisza vetélkedő”. Versenyzünk évek óta a „Kis Fürkész versenyen, ahol országos 2. és 3. helyezést értek el csapataink.

S akkor még nem is soroltunk fel mindent!

A szőregi iskola nevelőtestülete
Szőregi Regélő, 2019. április