A szőregi katolikus templomot rendszeresen látogató hittanos gyermekeink hitoktatónk biztatására elindultak karácsony előtt betlehemezni az őket fogadó családokhoz, akik szép számmal jelentkeztek a vendéglátásra. A népszokás célja a gonosz, ártó szellemek elűzése jelmezek, álarcok viselésével.

Fotó: Kossuth Lajos Iskola

Fotó: Kossuth Lajos Iskola

A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik. Az egész Kárpát-medencében ismerik. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A dramatikus játék fő eleme a pásztorjáték, amely a három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. A betlehemezés fő kelléke a templom alakú betlehem, amelyben a Szent Család látható. A pásztorjáték szereplői: a kis templomot vivő két angyal, három pásztor, ami kiegészült több szereplővel. A szereplők  eljátszották a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadták jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelték őket.

Majd december 25-én az ünnepi szentmise előtt a templomba járó híveknek is bemutatták  pásztorjátékukat.

Gyermekeink színvonalas előadása reméljük, hagyományt teremt a helyi közösség körében, és az idei év végén is szívesen látják a betlehemezőket.

Szülő
Szőregi Regélő, 2015. február

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Iskola