Szomszédoltunk. A szőregi iskola szerb nyelvet tanuló diákjai népismeret óra keretein belül meglátogatták az ájvár főzés mestereit. Látogatásunk élményekkel és ismeretekkel bővült.

Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola

A szerb népviseletek és kézműves tárgyak szemrevételezése után játékos területre tévedtünk. A tanulóink íjászkodtak, kocsikáztak, célba dobtak, csúzliztak és vagon kocsit vezettek.

Megtudtuk, hogy 1 kg ájvár elkészítéséhez 4 kilogramm kurtovi kápia paprika a legjobb és mindössze 4 alaphozzávaló szükséges. Illetve, hogy a köretként használt „paprika lekvár” a török időkből maradt a térségben. Török szóból ered; a kaviárként (HAVYAR) megbecsült ételkülönlegességet (nemcsak) a szerb emberek előszeretettel fogyasztják.

Szőregi Regélő, 2019. október

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Általános Iskola