Egyik legfontosabb programjaink közül kiemelem a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével közös kapcsolódási pontokat. 2012. év óta működünk együtt, de igazi forduló pontot 2016 év hozta meg, mikortól második idegen nyelvként taníthatjuk a kínai nyelvet. E hónap végén kezdődött a Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben ONLINE Konfuciusz Teaház, melynek vendége voltam. Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatójával beszélgetettünk az intézményünkben folyó kínai nyelvoktatásról. Február végétől készültünk „A kínai nyelv napja” online konferenciára. A 3.a és a 8. évfolyam csoportjaival tanórákat vettünk fel. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, jó hangulatú, szakmailag is kiemelkedő kínai órákat láthattunk, hallhattunk. Köszönet érte a kínai tanárnőnek Nancynek és a magyar segítő pedagógusoknak Kinda Emőkének és Megyesi Nórának. Ugyanebben az időben cikk jelent meg a városi napilapban Szentesi-Tóth Lilivel, akire igen büszkék vagyunk. Iskolánk kiváló tanulójának jövőbeli tervei között szerepel Kína. Örülünk, hogy tanítványainknak olyan lehetőségeket tudunk nyújtani, amivel jövőbeni terveiket megalapozhatják. A programokról készült videókat iskolánk facebook oldalán, a Konfucius Intézet honlapján végig kísérhetőek.

A vidám februári farsangi péntek után, elbúcsúztattuk a telet és nagyon vártuk a tavaszt, ami visszatükröződött aulánk díszbe öltöztetésével. Március elején még izgatottan készítettük fel iskolánkat a megemlékezésre. Bondárné Tóth Villő tanárnő nemzeti színbe öltöztette aulánkat, a folyosókon, a tantermekben is megjelentek gyerekmunkákkal a megemlékezésre készített dekoráció. Köszönet érte pedagógusainknak.

Iskolánk férfi dolgozói, szülők, fiú tanítványaink a nőnap előtti pénteken köszöntötték a lányokat, asszonyokat, pedagógus hölgyeket. Sok szép, illatozó virág lengte be iskolánk falait, hiszen tudtuk, hogy március 8-án, hétfőn már nem találkozunk.

Március 8-tól kezdődött a ’Digitális oktatás’. Az 1-4. évfolyamokon a Google classromban dolgoznak pedagógusok a gyerekekkel, online órák a Google Meeten vannak. 5-8. évfolyamokon a tavaly is jól bevált Teams felületen vannak az órák. A felsős osztályokban szinte minden óra online óra.

Köszönöm a szülők együttműködését, támogatását, nélkülük, egyik legfontosabb partnerünk nélkül nehézkesebb lenne a napi eredményes munka ebben az oktatási formában. Kérem, jelezzék, ha valamiben tudunk segíteni! Felmérésünk szerint a 434 fő tanulónk szülei 8 főnek igényeltek eszközsegítséget a digitális oktatás idejére.

Március 15-re iskolánk tornaterem falára kihelyezett Kossuth emléktáblánál az iskola dolgozói és tanulói nevében koszorút helyeztünk el Drágity Dusánnal a Diákönkormányzat felelős pedagógusával, emlékezve a márciusi ifjakra és a történelmi eseményekre.

ÖKO szakköreink pedig tovább folytatták a megkezdett versenyeket, rajzpályázatokat. Nagyon szép eredmény született a Mozdulj a klímáért! – A 2020-as kampányban. A koronavírus ellenére is 68 oktatási intézmény 15 999 diákja és 1 431 pedagógusa mozdult a klímáért. A kossuthosok közül a Legédesebb méhecske szabadon választott technikával III. helyezett lett: 5.b. osztály, SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola, Szeged. Gratulálok az 5.b osztály tanulóinak, felkészítő pedagógusunknak Zachar-Vass Anett kolléganőnek.

„Az iskolaválasztás minden család életében az egyik legfontosabb esemény. A gyermekének mindenki jót akar. A legjobbat! Ki ne szeretné a gyermekét a legjobb kezek között tudni? A mostani helyzet ráadásul extrán nehezített is, hiszen nincs lehetőségünk személyesen bemutatni iskolánkat, online térben találkoztunk Önökkel.

  • A beiratkozás iskolánk honlapján is megtalálható: április 15-16-én lesz. Pontosabb információkat jelenleg nem tudok adni. Kérem, figyeljék facebook oldalunkat és honlapunkat az „óvodásoknak” szóló résznél.
  • Kínai specializáció óratervi keretekben immár 5. évet kezdjük a Kossuthban. A városi iskolák között itt van erre lehetőségük választani. Ezáltal egyik osztályunk idegen nyelvi orientációs osztály, angol-kínai vagy angol-szerb párosítással. Másik osztályunk ’Általános tantervű” osztály lesz. Mindkét osztályban a „Sakkpalota” alapjaival ismerkednek matematika órák keretében.
  • AGÓRA-ban megtekinthető még iskolánk fényképes bemutatkozása.

Várjuk Önöket gyermekeikkel a Kossuthba, színesítsék, emeljék színvonalát kossuthos közösségünknek!

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
Szőregi Regélő, 2021. április

Borítókép: Négy év alatt három nyelvvizsgát tett már le kínai nyelvből Lili, aki az egzotikus országban szeretne egyetemre járni, majd állatorvosként dolgozni. Fotó: Török János, delmagyar.hu