2012. október 5-én, pénteken, iskolánk 40 fős csoportja útra kelt Szerbiába. Az úti cél Sirig (Szőreg) volt.

Utazásunknak kettős célja volt. Egyrészt megújítani a kapcsolatot a két település iskolája között, másrészt baráti sportmérkőzést játszani a határon túli diákokkal.

2011 őszén a szerbiai iskola igazgatónője Biljáná Gyurucsity látogatást tett intézményünkben és mesélt a majd 15 évvel ezelőtt kezdődött kapcsolatról iskoláink között. Meghívást kaptunk tőle hozzájuk. Akkor elkezdődött az az ismerkedés, minek folytatása volt az a kirándulás.

Meghívásának eleget tettünk múlt pénteken. Igazgatónőnk Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna és Biljáná Gyuricsity aláírta az intézmények közötti együttműködést, mely célokat és programokat tartalmaz. Ennek köszönhetően iskolánkban a szerb nyelvet tanuló gyerekek diákcsere programban vehetnek részt. Így az órákon elsajátítottakat Szerbiában tudják gyakorolni és kamatoztatni.

A látogatás során a tanulók meglepődve tapasztalták a szerb diákok nyitottságát, baráti hozzáállásukat. Ismerkedtek, játszottak és énekeltek együtt, részei voltak a diákok egyik hétköznapjának. A folytatást május végén várjuk, amikor is a szirigi diákok nálunk tesznek látogatást és viszonozhatjuk a kapott vendégszeretet.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, igazgató
Gyukin Dájáná, szerb nyelvet oktató pedagógus