Kéziratának tanulsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le szatmárcsekei magányában a Himnuszt. Mikor a költő pennáját letette, még nem gondolta, hogy műve a magyarság nemzeti imája lesz, mely nem csekély mértékben Erkel Ferenc megzenésítésének is köszönhető. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük meg a magyar kultúra napját. Iskolánk szavalóversenynyel emlékezett e fennkölt eseményre, mely kitűnően szolgálta az anyanyelvi kommunikáció fejlesztését, a tehetséggondozást, az esélyegyenlőséget, a hagyományápolást és a nemzettudat erősítését. Az eseményen megjelenteket köszöntötte iskolánk igazgatónője, a zsüri elnöke, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, aki útravalóul jó tanácsaival látta el a verseny 17 résztvevőjét. Az eseményen  megjelenő diákok, pedagógusok, szülők és érdeklődők a kortárs és a klasszikus magyar irodalom gyöngyszemeiből egyaránt hallhattak színvonalas szavalatokat, amelyekkel nehéz döntés elé  állították a zsürit.

A zsüri tagjai: Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, Gubikné Haraszti Katalin és Bányainé Seprenyi Gabriella tanárnők voltak.

A tanulók két korcsoportban részesültek elismerésben.

5-6. osztályosok:
I. helyezett: Andrucsák Krisztián József 6.a
II. helyezett: Putnik Tijana 5.b
III. helyezett: Putnik Gorán 6.a

7-8. osztályosok:
I. Török Dóra 7.a
II. Papdi Nikolett 7.b
III. Fazekas Réka Anna 7.b

Különdíjban részesült Márkus Regő Benedek 6.b osztályos tanuló.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak: Keresztesné Halász Katalinnak, Solymosi Lajosnénak és Hegedűs Györgynek!

Hegedűs György, szervező
Szőregi Regélő, 2019.február