A szeged-szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 41 tanulója és 6 fő kísérő pedagógusa 2018. február 24 – március 01. között a „HATÁRTALANUL” pályázat révén negyedszer utazott Romániába. Erdély és Székelyföld területére mentünk kirándulni. A pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő Alap 2.460 000,- forinttal támogatta.

A tanulmányi kirándulást több felkészítő óra előzte meg, irodalomból, történelemből, földrajzból, néprajzból és képzőművészetből, informatikából, turisztikából.

Odafele utunkon „Mátyás éve” projekt keretében Vajdahunyadon álltunk meg és a vár helyiségeit végigjárva elképzeltük magunkat Mátyás király korába. Az egészséges mozgás, sízéstanulás, majd
Nyergestetőn Borbélya András történelem óráját hallgatva éreztük, hogy mi is részesei lehettünk és lehetünk a nyergestetőn elesett székely emberek harcának.. Utána kopjafánkat „szalagoztuk” a székely, a magyar emberek emlékére, tiszteletére. Tamási Áronról Farkaslakán, Petőfi Sándorról Fehéregyházán megemlékeztünk. Délután meglátogattuk Csíksomlyót, a nyeregbe „felszaladva”, elképzeltük a húsvéti körmenetet. A sok-sok érdekes dolog és szépség mellett az egyik legnagyobb és maradandóbb élményt a Csikmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskolában tett látogatási napunk
adta. Bemutatkozó műsor után beszélgetések és közös szánozás volt. Elköszönés előtt közös daltanuláson madarasi népdalokat tanultunk meg.

Sok-sok élménnyel, új ismeretekkel tértünk haza, bízunk benne, hogy testvériskolánk diákjaival, kollégákkal olyan barátságok, kapcsolatok szövődtek, amik arra inspirálnak minket, hogy tartsuk továbbra is velük a kapcsolatot és máskor is ellátogassunk ezekre a gyönyörűséges területekre, településekre.

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak a szülőknek, akik hozzájárultak utunk sikerességéhez, és azon az emberek felé, akiktől koszorúval és egyéb ajándékokkal támogatták utunkat.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, pályázatíró, a projekt szervezője, vezetője
Szőregi Regélő, 2019. április

Borítókép: Kossuth Lajos Általános Iskola