A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói (Ádok Tamara, Almási György, Fodor Anita, Gubik Lili, Hidvégi Bence, Kabók Katalin, Ködmön Zoltán, Lévai Vanessza, Mucsi Mária, Rácz-Komlósi Zénó, Tari Stefánia) megemlékező műsort adtak az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban 2014. október 21-én.

Az elhangzott dalok és versek hűen tükrözték az akkori lelki és történelmi állapotokat, mely méltó tisztelgés volt a neves és névtelen hősök előtt. A műsort követően elhelyeztük az emlékezés virágait a Hősök terén.

58 éve az ifjúság vezetésével egy ország mozdult meg, szabadságot, demokráciát és függetlenséget kívántak. 1956 közös értékünk, melyről minden család őriz valamilyen emléket, és amelyet el kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy tovább éljen a forradalom és szabadságharc hőseinek szellemisége. Bár a magyar forradalmat leverték, végül mégis a szabadság győzedelmeskedett az egész régióban.

1956 szellemisége kifejezi, hogy a szabadság legyőzhetetlen, s minden ember és nemzet szabadnak születik, és egész életében a szabadságra vágyik. Szabadnak születni ajándék, de szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani közös felelősség és kötelesség.

„… A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben…” (Albert Camus)

Hegedűs György, felkészítő tanár
Szőregi Regélő, 2014. november

Kapcsolódó anyagok