A festészet szerelmesei számára mindig különleges alkalom a Magyar Festészet Napja, ám idén Szőregen igazán emlékezetes eseményre került sor. A X. Szőregi Alkotótábor művészeinek válogatott műveiből nyílt kiállítás, amely lehetőséget adott a látogatóknak, hogy megismerjék a tábor festőinek sokszínű, izgalmas alkotásait.

A kiállítás megszervezését Pataki Ferenc, a tábor művészeti vezetője, egyben Príma díjas festőművész végezte, akinek áldozatos munkája már hosszú évek óta határozza meg a Szőregi Alkotótábor magas szakmai színvonalát. A „Képről-képre” gondolat mintegy szimbolikusan keretbe foglalja az elmúlt tíz év eseményeit és a tábor fejlődését: Pataki Ferenc irányítása alatt a tábor résztvevői szó szerint képről-képre váltak a közösség szerves részévé, ahogy azt Avramov András önkormányzati képviselő is hangsúlyozta a megnyitón.

A kiállítást Koczor György építész nyitotta meg, akinek építészeti érzékenysége és vizuális kultúrája különösen jól kapcsolódik a festészet világához. Koczor kiemelte a festészet fontosságát a modern világban, ahol a vizuális élmények meghatározó szerepet játszanak az emberek mindennapi életében.

A kiállítás nemcsak a festészet technikai sokszínűségét, hanem az alkotók egyéni látásmódját és kreatív kifejezésmódját is bemutatja. A táborban készült művek változatos témákat ölelnek fel: a természet szépségeitől kezdve az elvontabb, gondolati kompozíciókig számos irányzatot képviselnek. A festmények gazdag szín- és formavilága egyedi esztétikai élményt nyújt a látogatóknak, akik így közelebb kerülhetnek az alkotók belső világához.

Pataki Ferenc neve már önmagában is garancia a minőségre, de a tábor többi művésze is kiválóan képviseli a kortárs festészet sokféleségét. A tárlat bemutatja, hogy a Szőregi Alkotótábor művészei nemcsak a technikai tudásukkal, hanem egyedi látásmódjukkal is hozzájárulnak a magyar festészet gazdag hagyományához.

A kiállítás 2024. november 28-ig látogatható hétköznapokon 10.00 és 18.00 óra között a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban.

szoreg.hu képtár