Régi vágya vált valóra a szőregieknek: az önkormányzat saját forrásból százötvenmillió forintért korszerű, világítással is ellátott futópályát építtetett. Ez Szeged egyetlen olyan futópályája, ahol nyolcszáz méteren belül hatméteres szintkülönbség is van. Ilyen, terepfutásra is alkalmas pálya eddig még nem épült a városban.

– Szeged önkormányzata arra törekszik, hogy minél zöldebb, minél egészségesebb város legyen. Számos beruházásunk bizonyítja azt, hogy igyekszünk a zöldterületek egy részét olyan módon fejleszteni, hogy azok a helyi közösségek sport- és szabadidős tevékenységeit is szolgálják. Ennek a programnak a keretében fejlesztettük a Kállay-ligetet és a Gyevi parkot, egy hét múlva pedig Tápén avatunk új futópályát – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

Ezt követően  Avramov András önkormányzati képviselővel, valamint Nagy Péter súlyemelő olimpikonnal és Pollák Lillával, Szeged sportolójával együtt vágták át a nemzeti színű szalagot, hogy jelképesen átadják a szőregieknek az új futópályát.

A futókör építését április végén kezdte el a kivitelezési pályázaton nyertes HPQ Kft.

A nyolcszáz méter hosszú, térkőszegéllyel ellátott, korszerű rekortán burkolatú futópálya két pontján a nyújtáshoz szükséges fitneszeszközöket is telepítettek. Ezen kívül négy padot, hét kerékpártámaszt és két hulladékgyűjtőt is felszereltek, a futókörön pedig felfestették a menetirányt és kétszáz méterenként a távolságot is.

A most átadott szőregi pálya különlegessége, hogy nyolcszáz méteren belül hatméteres szintkülönbség található – ilyen, terepfutásra is alkalmas pálya korábban még nem épült Szegeden.

A szőregi szabadidőpark átgondolt fejlesztése során már évek óta várostűrő, kisebb gondozást igénylő fákat és cserjéket telepíttetett erre a területre az önkormányzat. A már meglévő kőris, ostorfa és mezei juhar mellé most újabb huszonhat fát ültettek el a területen.

A futópálya körül negyvenhat fényerőszabályozós led lámpatestekkel felszerelt, acéloszlopos közvilágítást is kiépítettek – így télen és este is biztonságosan lehet majd használni a futópályát.

Avramov András önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy ez az új sportlétesítmény minőségi ugrást hozott a szőregiek életében, ezért a park fejlesztését a következő években sem hagyják abba, tíz–tizenöt évre előre elkészültek a tervek, és a város anyagi erejének függvényében a jövőben is folyamatosan tovább építik és szépítik ezt a területet.

Szombaton délelőtt – az átadást követően – a szabadidő parkban helyi sportegyesületek mutatkoztak be a ragyogó napsütésben: itt voltak az íjászok, a karatésok, a dzsúdósok, a focisták, a kardvívók és az úszók is, de ugrálóvár is várta a legkisebbeket.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

szoreg.hu képtár