A szegedi törvényszék vád-tanácsa kedden folyatta dr. Fekete Lássió és társai ügyében a mult hétről elhalasztott főtárgyalást. Megírtuk, hogy dr. Fekete László ellen, aki az elmúlt képviselőválasztások alatt a szőregi kerület jelöltje volt, az ügyészség számos vádpontból álló vádiratot adott ki. Kivüle még öt kortes került a vádlottak padjára hasonló bűncselekményekkel  vádolva. A múltbeli tárgyaláson kihallgatták a vádlottakat és a tanukat.

A keddi tárgyalás megnyitása után az elnök bizonyítás kiegészítési indítványok beterjesztésére szólította fel a feleket. Dr. Reich Zoltán védő több tisztázandó körülményre mintegy 30 uj tanut jelentett be. A bíróság azonban a védő indítványának nem adott helyet.

Dr. Liszkay Loránd ügyész a vádirat értelmében kérte a vádlottak elitélését. Dr. Reich Zoltán védő beszédében kijelentette, hogy le kell vonni ennek a választásnak a tanulságait. A védelem tudja,  hogy azok a panaszok és egyéni sérelmek, amelyek a választások alatt fakadtak, nem tartoznak az itélőbiróság elé, de a védelem mégis azt hiszi, hogy azoknak a bíróság előtt kell hangot adni, mert a tárgyalóterem az egyedüli hely, ahol a politikai szenvedélyeknek el kell némulniuk és pusztán a törvény értelmében kell mindent elbírálni. A vádlott nem tett egyebet, mint alkotmányos jogival élt, amely részére a választóságot és választhatóságot biztosítja. E jogainak gyakorlása közben az egész közigazgatási apparátussal találta magát szemben. Hogy a hatóság eljárása törvényes, vagy  törvénytelen volt-e, azt nem bírálja, de sérelmezi, hogy valaki, aki jogaival élni akar, kénytelen legyen a hatóságok intézkedéseinek súlyát viselni. Felmentést kért.

Dr. Burger Béla a többi vádlott védője ugyancsak felmentést kért.

A bíróság rövid tanácskozás után bűnösnek mondotta ki dr. Fekete Lászlót a rendtörvénybe ütköző vétségben, mert a csendőrök ellen izgatott és ezért 100 pengő pénzbüntetésre ítélte. A bíróság ebből 40 pengőt az előzetes letartóztatással, levonottnak tekintett.

A bíróság a többi vádlottakat a vád alól felmentette. Dr. Fekete Lászlónál a bíróság enyhítő körülménynek vette a politikai szenvedélyektől felkorbácsolt lelki állapotát. Egyedül az izgatásban állapíthatta meg a biróság a vádlott bűnösségét a többi vádpontra nézve elfogadta a védelem álláspontját. Az ítélet jogerős.

Délmagyarország, 1932. február 24.