Röviden: győzött a józan ész. Bővebben: a szőregiek a Tiszaszigeten és Újszentivánon kulturáltan működő, bekerített hulladékudvar láttán megértették, hogy a 21. században nélkülözhetetlen a szelektív gyűjtés – sorolta az érveket Rózsavölgyi József, a városrész önkormányzati képviselője, mitől változott meg 15 év után a szőregiek hozzáállása a hulladékudvarhoz.

– Fontos, hogy párthovatartozástól függetlenül egyre környezettudatosabb a lakosság. Az új hulladéklerakó helye is megfelelő, a Magyar utca végére, a régi palackozó területére tervezzük. Nem utolsósorban pedig drága az üzemanyag, hogy a szomszéd faluba vagy a Sándorfalvi útra fuvarozzák a rózsatermesztés műanyaghulladékát, törmeléket, lomot.

A szeptember 28-i városi közgyűlés várhatóan tárgyalja majd a főépítészi iroda előterjesztését. Ebben az áll, hogy a régi palackozó ingatlanának egy részét minősítenék át lakóterületről gazdasági területre. Településfejlesztési döntést kell hoznia a képviselő-testületnek ahhoz, hogy módosulhasson a  szerkezeti terv .

Megírtuk: a hulladékudvarokat üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta: az értékbecslés, területvásárlás, terveztetés, engedélyeztetés és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás után várhatóan 2014-ben nyílhat meg a közel 3000 négyzetméteres hulladékudvar. Költségét a szakember a telekvásárlással együtt (amely a kisebb része a kiadásoknak) nagyjából 30-35 millióra becsüli. Az összeg túlnyomó részét pályázatokból igyekeznek előteremteni.

Hozzátette: az ISPA regionális hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése során a szelektív hulladékgyűjtők 70 százalékos támogatást élveztek, tehát hat éve a mostani árak harmadából kihozhatták volna a szőregi hulladékudvart. A kiadás azóta meg is térült volna, hiszen a vadlerakók felszámolása és a lomtalanítás évente milliós költségébe kerül a társaságnak.

delmagyar.hu