Sokaknak jut a magyarok kenyeréből: nyolc tonna lisztet osztanak szét a rászorulók között

A.T.J., delmagyar.hu  2017.11.20

A Magyarok Kenyere Programban közel 8 tonna lisztet állítottak elő a Csongrád megyében összegyűjtött gabonából, amit hétfőn jelképesen adtak át az Ágota Kulturális és Közösségi Központban.

– A gazdák és a vállalkozók szolidaritását prezentáljuk most – kezdte Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke, aki beszédében bemutatta a 2011-ben útjára indult országosan és határon túlról is támogatott pécsi kezdeményezést, a Magyarok Kenyere Programját, ami mint fogalmazott, a sok jó szándékú magyar ember összefogása által a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőttek ki magát.

A Magyarok Kenyere Program fő célja karitatív: a rászoruló, határon inneni és túli magyar gyermekek támogatása. Csongrád megyében a helyi gyűjtőpontot a kamara megyei elnökének hódmezővásárhelyi telephelyén alakították ki.

A megyében idén a tavalyi mennyiséghez hasonlóan, több mint 14 tonna búza gyűlt össze 57 adományozó felajánlása nyomán, amelyből több mint 8 tonna liszt készült. A felajánlott búzát az Agromag Kft. Makó városában üzemelő malmában őrölték meg. Ebből az ÁGOTA Alapítvány 4,5, a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása – L.É.T. Egyesület 2,5 tonna, a ferences rend pedig 950 kiló lisztet kapott.

Az ÁGOTA Alapítvány nevében Kothencz János alapító köszönte meg az adományt, amelyet az alapítvány gyermek- és lakásotthonok körében, illetve az általa segített nevelőszülők között oszt szét. – A mai naptól kezdjük kiszállítani, aki pedig eljön hozzánk, itt veheti át a lisztet. Ez egy hézagpótló támogatás, a családoknak ennyivel kevesebb pénzt kell a boltban elkölteniük – fogalmazott Kothencz.

– Harmadik alkalommal képviseltetjük magunkat ezen az ünnepségen. Sokan ennek az egy kiló lisztnek az árából mást tudnak majd vásárolni, így több étel kerülhet a rászorulók asztalára – mondta Balogh Zsolt, a L.É.T. Egyesület elnöke.

Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő adakozóként úgy fogalmazott, Újszentiván, Tiszasziget, Szőreg és Deszk gazdáival a legelső pillanatban lekezdték a gyűjtést. A ferencesek nevében a lisztet a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gonda Éva vette át.

A.T.J., delmagyar.hu

Hozzászólások

Adventi Gyaertyagyújtások

Adventi Gyaertyagyújtások

Hirdetés

2018. december

Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Szőregi pillanat-kép

technika_ora_1415_16

Hirdetés

Időjárás

Havazás
Holnap 12/15 90%
Havazás
Hó. Hideg. A legmagasabb hőmérséklet 1°C. Szelek ÉÉK és változékony. A hó valószínűsége 90%. 7-12 cm-nyi hó várható.
Helyenként felhős
Vasárnap 12/16 20%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 0°C. Szelek Ny és változékony.
Havazás
Hétfő 12/17 60%
Havazás
Hó. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 60%. 2-3 cm-nyi hó várható.