Pár percen múlt, hogy Bagó Istvánék második kutyáját is megöljék Szőregen

A.T.J., delmagyar.hu  2018.01.19

Ismét kutyát mérgeztek meg a szőregi Magyar utcában, ahol évek óta tart a rejtélyes támadássorozat. Az egyéves labrador, Monti a gyors orvosi beavatkozásnak és a méretének köszönhetően túlélte a mérgezést.

– A szomszédom dobermannja, szemben egy skót juhász, a Munkás és a Magyar utca sarkán egy labrador – sorolta a szőregi Magyar utcában és környékén mérgezés miatt elpusztult kutyákat a 130. szám alatti ház lakója, Bagó István. Neki másfél év alatt a második kutyáját próbálták megölni.

Az egyik esetről mi is beszámoltunk lapunkban négy évvel ezelőtt. Az eb egy lakóház zárt udvarán vérzett el kínok között – valószínűleg rágcsálóirtószer-mérgezés áldozataként.

Bagóék előző kutyája, Satin spániel volt. Őt azonnal elvitte a méreg tavaly november 10-én. Hétfőn második kutyájukat is megpróbálták elpusztítani. – Senkit nem gyanúsítok. Nem értjük, hogy történhet ilyesmi. Napközben néha ugat, de hát nyávogni nem tud, éjszaka is csöndes. Ha valakit zavart volna, csöngessen be, tudomásul veszem, és kezdek vele valamit. Itt, a környéken hosszú évek óta probléma a kutyamérgezés. Senkinek nem adtunk okot arra, hogy ilyet tegyen – mondta el, miközben kutyájuk Monti, az egyéves labrador ugrándozott körülöttünk. Csak a szerencsének köszönhető, hogy Monti nem jutott Satin sorsára.

– A feleségem hétfőn 15 órakor ment el, én negyed ötkor értem haza. A kutya akkor már az udvaron feküdt görcsbe rándulva, habzott a szája, a teste olyan merev volt, mint az asztal, a szemei üvegesek voltak. Az állatorvosunk, Pinnyey Szilárd öt percen belül itt volt. Szerintem csak neki és a méretének – Monti 40 kiló – köszönheti, hogy megmaradt. Ha kicsivel később érek haza, akkor már vége – folytatta Bagó István. Bagóék a kertben és környékén nem tartanak sem vegyszert, sem más mérgező anyagot, a zárt területre csak kívülről dobhatták be a csalit.

Monti azonnal kapott három injekciót. Gazdája kamillateát főzött neki, tejet melegített, azzal próbálták itatni, majd a hasát masszírozták, hogy kijöjjön belőle a méreg. – Ötször hányt. Este tízkor még az ölemben tartottam a fejét, másnap hajnali ötkor kezdett javulni az állapota, nyolc körül végre lábra állt – idézte fel a történteket Monti gazdája.

– Nehéz pontosan állást foglalni. Csigaméregre is gondoltam, de nem minden tünet stimmelt. Időről időre előfordulnak olyan mérgezések, amikor a kutya az elöl hagyott fagyállóba iszik bele. A probléma az, hogy a szándékos mérgezést csak tettenérés esetén lehet bizonyítani. Még a vérvétel sem bizonyítja a szándékosságot. A másik bizonyíték az lenne, ha az udvarban találnának a mérgező csaliból – magyarázta érdeklődésünkre Pinnyey Szilárd állatorvos, aki olyan szörnyű esetről is hallott, amikor utcára kiszórt jutalomfalatba – virslibe vagy sajtba – gombostűt vagy rajzszöget rejtettek.

Jó tudni

A törvény szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vagy az állatot elűzi, kiteszi, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három év, ha az állatkínzás az állat pusztulását okozza. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, állatvédelmi szemléletformáló tevékenységük fontos része, hogy a lakosság fel tudja ismerni az állatkínzásokat, a hatóságok esetében pedig fontos lenne, hogy ha bűncselekmény történik, megindítsák a nyomozást.

A.T.J., delmagyar.hu

Hozzászólások

Október 23.

Október 23.

Hirdetés

2018. október

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Szőregi pillanat-kép

20180217-iskolabal-032

Hirdetés

Időjárás

Helyenként felhős
Ma 10/18 0%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 23°C. Szelek KÉK és változékony.
Helyenként felhős
Holnap 10/19 20%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 22°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Szombat 10/20 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 21°C. Szélerősség É 15 és 25 km/h közötti.