Nemeskajszi és mirabolán

 2005.04.07

A gyümölcsoltás – akár az operáció

A magyar gyümölcsnél nincs jobb – hívja föl a figyelmet a tősgyökeres szőregi Szóráth Gyula. Amit mond, az úgy is van, mert nála igazibb kertészt el sem lehet képzelni. A kertészmérnök végzettségű, nyugalmazott szakember bízik abban: a magyar gyümölcs előbb-utóbb visszanyeri nemzetközi elismertségét.

– Ötvennyolcban végeztem a Kertészeti Egyetemen, mérnökember vagyok – mondja Szóráth Gyula. Szakmai elismertségét mutatja: hívták egykor megyei főkertésznek is – akkoriban még Vásárhelyen volt a megyeszékhely –, nem ment, bank is hívta, oda sem ment. – Maradtam faiskolásnak – emlékszik vissza. A szabolcsi almatermő vidék jó részét az ő irányítása alatt telepítették be Nagymágocsról – az egyetem elvégzése után a mágocsi állami gazdaságban helyezkedett el, fél év múlva ő lett a faiskola-vezető –, s nagyon érthető, hogy nem örül, amikor a szabolcsi almáskertek szomorú sorsáról hall. Hiszen tudja, jó gyümölcsöt adnak azok, jobbat, mint amire épp van kereslet – csak a fogyasztói divat olyan, hogy mindig más és más kell. Éghajlati viszonyaink a lehető legaromásabb gyümölcsöt biztosítják. A tőlünk délre termett gyümölcs nem olyan ízletes az azonos fajtájú gyümölcsök közt, mint ami itt terem, a tőlünk északra termett meg még inkább nem.

Nemcsak gyümölcsöt termelt pályafutása alatt, felsőfokú tudásanyaggal, de faiskolát is létrehozott: a tiszaszigetit. Később, a termelőszövetkezet-összevonások után, a tiszaszigeti faiskolát is „vitte”, s a szőregit is – egyre közelebb került otthonához, ahonnan egykor elindult. Végül innen ment nyugdíjba, ma már csak díszfákkal foglalkozik, hobbiszinten.

És most lássuk, milyen munkák adódnak ilyenkor a gyümölcsösben! Oltani – mondja a kertész – nemcsak Gyümölcsoltó Boldogasszony napján lehet s közvetlen utána, hanem akár még most is.

– A gyümölcsoltás olyan, mint az operáció. Gyorsan, pontosan kell dolgozni, és éles kés kell hozzá – ismerteti a munkát. A gyorsaság fontos, az oltásra előkészített növényrészek néhány percen belül szikkadásnak indulhatnak, a pontosságnak pedig egyenesen precíziósnak kell lennie. A fának ugyanis csak a kambiumrésze osztódik, a kéreg alatti s a belső rész fölötti körgyűrű, és ahhoz, hogy a két növény összeforrjon, kambiumuknak illeszkednie kell.

Az oltókés minél élesebb, annál jobb, így a szöveteket nem roncsolja, hanem vágja. Az oltani való vessződarabokat legjobb hűtőben tárolni, nedvesen, így a vegetációs időszak beindulta után végezhető a művelet. A rokon fajok egyébiránt egymásba is olthatók, a nemes kajszit nemcsak vad kajszira lehet oltani, de például mirabolánszilvára, Szent Julián-szilvára, és modern GF-alanyokra.

Szintén tart a gyümölcsfa-telepítési szezon. Telepíteni korábban csak lombfakadásig lehetett, ma, a hűtőházak, hűtőszobák korszakában ilyenkor, vagy akár májusban is, ha az oltványokat a télen itt tárolták. A hűtőben ugyanis „alva marad” a csemete.

– Telepítés után aztán gyorsan ébred, pár nap alatt „szinte robban a fa” – mondja a kertész, akinek, mint igazi szőreginek, a növényvilág a mindene. Édesapja gazdálkodó volt, neki magának pedig, az általános iskola bevezetése után, a Szegedi Kertészeti Vállalathoz vezetett az első útja, mikor a család sorsa úgy alakult, hogy pénzt kellett keresni. Ezután jött a kisvárdai szakiskola, illetve az egyetem. Az idős kertész sokszor gondol vissza nagymágocsi korszakára, amikor évente 50 hektárnyi faiskolát telepítettek, s félmillió oltványt állítottak elő – kivéve, amikor egymilliót.

Bízik benne: előbb-utóbb az EU-ban is elismerik a magyar gyümölcs jó tulajdonságait, színe-íze-zamata egyedülálló mivoltát. Erre, teszi végül hozzá, csak akkor kerülhet sor, ha nem csupán előállítani tudunk gyümölcsöt, hanem megtanulunk vele kereskedni is.

Farkas Csaba
Délmagyarország Online, 2005. április 7.
Hozzászólások

Adventi gyertyagyújtás

Adventi gyertyagyújtás

Hirdetés

2017. december

Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

takaritasi-vilagnap-a-kossuthban-063

Hirdetés

Időjárás

Havazás
Ma 12/16 70%
Havazás
Délelőtti eső, hóval vegyesen. A legmagasabb hőmérséklet 6°C. Szélerősség NyÉNy 15 és 25 km/h közötti. Eső valószínűsége 70%.
Jórészt felhős
Holnap 12/17 10%
Jórészt felhős
Túlnyomóan felhős. A legmagasabb hőmérséklet 4°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Hétfő 12/18 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 2°C. Szélerősség ÉNy 10 és 15 km/h közötti.