Megint elakadtak a szemétszámlák – Vásárhely a kivétel

Dombai Tünde - Kovács Erika, delmagyar.hu  2017.05.12

Április végére ígérte az első idei negyedéves szemétszámlát az állami holding, amelyik a helyi szolgáltatók helyett számláz. Csekket nem, csak kifogást küldött. Vásárhely kivétel.

– A szomszédasszonnyal beszéltük éppen, hogy idén egyáltalán nem kaptunk szemétszámlát. Megint összetorlódik a sok fizetnivaló, mint tavaly év végén. Nagyon megnehezítik vele az életünket – panaszkodott a szegedi Móravárosban lakó Szőcs Lajos. Olvasónk hozzátette, kéthavonta 5502 forintot fizet a szemétszállításért.

A 63 ezer forintos rokkantnyugdíjából minden fillér kiadás számít.

Megírtuk, tavaly április óta a helyi hulladékszállítási szolgáltatók helyett kizárólag az erre a célra létrehozott állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) számlázhat a lakosságnak. Mivel nem készült el időre a számítógépes rendszere, az NHKV bérszámlázásra szerződött a helyi szolgáltatókkal tavaly év végéig. Akkor feltorlódva, de megkapta a lakosság a csekkeket. Idén viszont már csak az állami társaság küldheti a fizetnivalót, egységesen negyedévente.

Az egész megyét érintő kérdésünkre az NHKV szóvivői irodája azt a tájékoztatást küldte, hogy áprilistól valóban ők állítják ki országosan a számlákat. Ezt azonban továbbra is a közszolgáltatók adatszolgáltatása alapján teszik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha helyes adatokat kapnak, akkor a rendszer zökkenőmentes. Ha viszont a beérkező adatok hibásak, a számlázás hosszabb időbe telhet.

Amiatt, hogy a térség közszolgáltatója nem tudott maradéktalanul eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségeinek, az NHKV nem tudta még megkezdeni az első negyedévre vonatkozó számlák előállítását és kiküldését. Amint a közszolgáltató teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettségét, úgy a számlákat soron kívül kiállítják.

Ez a válasz úgy hangzik, mintha Csongrád megyében csak egy szolgáltató működne, holott ötfelé tagolódik a terület. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. mellett működik a DAREH Bázis Zrt., a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt., a Felső-Bácska Hulladékgazdálkodási Nkft., valamint a Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft. Megkérdeztük, mi volt a hiba.

A Szegeden és 10 környékbeli településen szolgáltató Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft., valamint a 35 települést ellátó Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft. azt közölte: az idei év első három hónapjában folyamatos volt az adatszolgáltatás. A társaságok teljesítették a kéréseket. Március végén viszont olyan adatokat kért tőlük az NHKV, amikre a korábbi megállapodás szerint nem volt szükség. A pluszkérés miatt fejleszteniük kellett az eddig használt számítógépes szoftverüket. Át is adták az adatokat, de az NHKV javításra visszaküldte. A két cég mindent megtesz, hogy a számlázás mielőbb megkezdődhessen.

Nem kaptak számlát a megkérdezett lakosok Mórahalmon, ahol a Felső-Bácska az illetékes közszolgáltató. Hasonlóan járt Csongrád és Szentes, ahol eddig a DAREH szolgáltatott, most pedig a Felső-Bácska. Makót fordítva, eddig a Felső-Bácska, most a DAREH látja el, de számlát ott sem kaptak. Vásárhely a kivétel: a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. bérszámlázásra kötött szerződést az NHKV-val, és negyedévente küldi helyette a számlákat.

Csorba Imre csak a tévében hallotta, hogy van olyan település, ahol reklamáltak, amiért idén még nem jutott el hozzájuk a szemétdíj. Szerencsére náluk jön a számla. A vásárhelyi férfi spórol a hulladékkal is, újrahasznosítja. A zöldhulladékot az állatoknak adja. Amit például kigazolt, jó lesz a kecskéknek. Az újvárosi Vári Sándorék már két csekket is befizettek idén a szemétért.

Dombai Tünde – Kovács Erika, delmagyar.hu

Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. február

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

dsc_0505

Hirdetés

Időjárás

Jórészt felhős
Vasárnap 02/25 0%
Jórészt felhős
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -7°C.
Borús
Holnap 02/26 0%
Borús
Felhős. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉK 15 és 30 km/h közötti.
Hózápor
Kedd 02/27 50%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet -4°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 50%.