Böjte Csaba Szeged-Szőregen: Máriás lelkület töltse be a szívünket!

Gaál Bernadett, szegedma.hu  2016.10.09

Mária magyarokat oltalmazó pártfogására emlékeztek, s kérték közbenjárását nemzetünkért és országunkért Szőregen, ahol ezúttal Böjte Csaba atya tartott szentmisét. A szombati ceremónia többszörös ünnep volt a szőregiek számára, hiszen idén ünnepli felszentelésének 200. évfordulóját a helyi római katolikus templom is.

A Magyarok Nagyasszonya ünnepén Magyarországért, a magyar családokért imádkoztak a szőregi római katolikus templomban. A szentmisét ezúttal Böjte Csaba atya, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója tartotta, aki az ünnep kapcsán Mária állhatatosságára hívta fel a figyelmet. Az atya úgy fogalmazott, a Megváltó édesanyja nem kételkedett abban, képes lesz-e felnevelni, méltó-e rá, hogy felnevelje Jézust, hanem örömmel vállalta a rá bízott feladatot.

“Az emberek bizonytalanok, annyi minden van a mai világban. Legyünk őszinték, magunk sem tudjuk sokszor, mit is kér tőlünk Isten, mit kellene csinálnunk, hogyan kellene élnünk. Nehéz eligazodni ebben a világban. Az egyház a boldogságos Szűzanyát odaállítja elénk mindenütt, és ez 2000 év óta így van. Az az ember, aki tanácsot kér az egyháztól, annak mindig azt mondják, nézzen a Szűzanyára. Az egyház úgy véli, a Szűzanya az, aki a legjobban meg tudta érteni Krisztus üzenetét. Sajnos tele van a világ olyan keresztényekkel, akik nem vállalják az Isten által rájuk bízott feladatot. Mária nem abból indult ki, hogy mire képes, hanem abból, hogy mit kért tőle a nagy Isten, merte magát belevetni ebben a hihetetlen kalandba” – fogalmazott Böjte Csaba, aki e gondolat mentén három fontos “máriás tulajdonságra” hívta fel a figyelmet; tanácsait pedig egy-egy személyes történettel érzékeltette, nem kis derültséget okozva ezzel a szentmisén.

Az egyik az, hogy legyünk bátrabbak, ha Isten a lelkiismeretünkön keresztül szól hozzánk. Legyen szó párkapcsolatunkról, munkahelyünkről, iskolánkról, Böjte szerint ha szívünkben a vágy, akár az égről is le kell hozni a csillagokat érte. Az általa csak “máriás lelkületnek” hívott érzelmi megközelítése a mindennapoknak szerinte nagyon fontos, ha ez a belső világ nem jellemzi az egyént, úgy minden vágya kifolyik a kezei közül. “Sokszor a lélek hangjának ellentmondva nem teszünk meg dolgokat” – hangsúlyozta, pedig úgy véli, a lehetőségek csak akkor állnak fenn, ha az ember mer igent mondani Istennek, s vele a feladatnak, melyet rá bízott.

“A másik, amit szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, hogy a Szűzanya mindig jókedvű, vidám. Képzeljük el, hogy szólt neki idős rokona, Erzsébet: gyermeket vár. Mondhatta volna azt, hogy terhesen nem tud vele foglalkozni, aggódhatott volna a pelenka miatt, vagy hogy hogyan fogja felnevelni a saját gyerekét, egyáltalán beadni az anyjának, és ezért nem megy sehová, csak messziről pusziltatja. De nem, félrerak mindent, elmegy több hónapra segíteni, a maga dolgát pedig Istenre bízza. Olyan szép ez a kép. Az egyik nagy problémánk, hogy soha semmire sincs időnk, főleg másokra nincs. Az, hogy tükör előtt nézegessük magunkat, meg a lakásunkat csinosítgassuk, arra van. De szeretetre, jóságra, régi osztálytársakra, rokonokat meglátogatni egy kávéra nincs. Milyen szép, hogy a Szűzanyának van ideje” – hozta a következő gondolatot. Böjte úgy gondolja, ezt az önzetlen boldogságot a magyar embereknek is el kellene sajátítaniuk, meg kell tanulniuk örvendeni másoknak.

“Szeretetből vállalja ezt a nagy kalandot a Szűzanya, ő ad hálát, ő köszöni meg, hogy Isten méltónak találta a feladatra. Világosan érezte, hogy az az élet, amit rábízott” – folytatta az atya. Utolsó máriás lelkületű gondolatával kapcsolatban saját példát hozott az erdélyi gyermekmentő szervezet első éveiből, amikor az alapítvány anyagi gondokkal volt kénytelen szembenézni. Mint mondta, nem fordult meg a fejében, hogy Isten ezzel az életcéllal rászedte volna, inkább megköszönte a rábízott feladatot, s azóta is örömmel, alázattal igyekszik felnőni a mindennapi kihívásokhoz.

“Máriás lelkület töltse be a szívünket!” – kívánta a római katolikus templomban megjelenteknek, akiknek azt javasolta, igyekezzenek úgy átlendülni a napi problémákon, akár egy csordogáló patak a kavicsokon.

A szentmise végén a szőregiek meglepetéssel is készültek Csaba atyának és pártfogolt hátrányos helyzetű gyermekeinek. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő korábban gyűjtést szervezett, az akcióhoz a Nagy Róbert atya, szőregi plébános, a helyi bölcsőde, a Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság is örömmel csatlakozott. A befolyt pénzgyűjteményből az adakozók tisztítószereket vásároltak Böjte atya pártfogoltjai számára. Újszegedről is érkezett segítség: Pocsai Blanka, a Gregor József Általános Iskola tanára ábécés könyveket és tanszereket ajánlott fel a gyerekeknek.

Gaál Bernadett, szegedma.hu

szoreg.hu képtár


Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. február

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

dsc_8650

Hirdetés

Időjárás

Jórészt felhős
Vasárnap 02/25 0%
Jórészt felhős
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -7°C.
Borús
Holnap 02/26 10%
Borús
Felhős. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉK 15 és 30 km/h közötti.
Hózápor
Kedd 02/27 50%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet -4°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 50%.