Kedves Vendégeink, Kedves Szőregiek!

Szeged–Szőregen idén 11. alkalommal rendezik meg a Rózsaünnepet, 3 napig ismét minden a virágok királynőjéről, a rózsáról szól majd. De csak a látogatóknak tart 3 napig a csoda, a szőregieknek az elmúlt több mint egy évszázadban életformává vált a rózsatermesztés.

A természeti adottságok meghatározták az itt élők sorsát. Kétkezi munkával és a természet áldásával szereztek kiváltságot maguknak a szőregiek. Példás kiváltságot. Hiszen már nemcsak arról híres a városrész, hogy itt termelik az országban a legtöbb rózsatövet. 2004. óta Hungaricum a szőregi rózsa, amely a hazai virágszeretőket és Európa kertészeit is ámulatba ejti.

A rózsa egyszerre fejez ki szenvedélyt, tökéletességet és örökkévalóságot. Éppen ilyen lesz az idei, immáron 11. Rózsaünnep. A virágkötők szenvedéllyel készítik tökéletes kompozícióikat, amelyek örök élménnyel ajándékozzák meg az idelátogatókat. Valamennyi korosztályt elkápráztatják az itt készült rózsaköltemények, a szombati felvonuláson a fogatokat, autókat több ezer szál rózsával borítják. Nem túlzás azt mondani, hogy „millió- millió” rózsaszálat használnak fel díszítésre és több ezret osztanak szét a bámészkodók között az itteniek. Ám az elmúlt 10 évben nem feledkeztek meg azokról a gyökerekről sem, amelyek kimondottan a rózsáról szólnak; autentikusságát, eredetét és a népi jellegét idén is igyekeznek kihangsúlyozni. A legrátermettebb fiatal hölgy fejére sem kizárólag szépsége miatt kerül korona, a rózsatudományról is számot kell adnia,
arról a tudományról, amit könyvekből aligha lehet megszerezni. És aki nem éri be ennyivel, az üljön kocsira, hogy lássa a valódi csodát, rózsatengert a rózsaföldeken.

A sárgarózsa jegyében telik az idei ünnep. A megértésről, örömről, vidámságról szól. A szőregieknek és az idelátogatóknak egyaránt. Ne csak néhány szál rózsát vigyenek magukkal tőlünk, hanem ezeket az életérzéseket is. Mert ezek az érzések és a szenvedély az, amely évtizedek óta ad erőt, és viszi előre a szőregieket.

Teljen a 11. Rózsaünnep a szépség, a szerelem, a vágy és az élet jegyében!

Botka László, Szeged MJV polgármestere
Ujhelyi István, országgyűlési képviselő