Nagyon szeretik a kínait, pedig nem is kínaiak. A hetedikes diákok nevét tanáruk, Wu Hongmei adta.

Xiao Rui, Xiao Wei és Pei Pei nagyon szereti a kínait. Pedig nem is kínaiak. Xiao Ruit Bojboi Rebekának hívják, ötödikes a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Xiao Wei Olti Ferenc Dávid, Pei Pei pedig Réthi Patrícia Csilla, ők hetedikesek. Kínai nevüket tanáruk, Wu Hongmei adta nekik.

Rebeka Angliában élt kilenc évig, így az angolt második anyanyelveként beszéli. – Ott franciául tanultam, de beszélek románul és jelelni is tudok. Ha valaki tud kínaiul, az extra dolog – mondta. Ez összesen hat nyelv. – Én csak a felét tudom. A szüleim erdélyiek, az angol és a kínai mellett románul is beszélek – kapcsolódott be Dávid. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a kínai az írásjegyek és a kiejtés miatt jóval nehezebb, mint az angol.

A gyerekeknek nagyon tetszik, hogy nemcsak a kínai nyelvvel ismerkednek, hanem az ország kultúrájával is. Wu Hongmei docens a Dél-kínai Guangxi Normal Egyetemen, kutatási területe az alkalmazott nyelvészet, illetve a fordítás. Több mint húsz éve tanít.

A szőregi iskola mellett három másik intézményben lehet szakköri foglalkozáson kínaiul tanulni: a szegedi Madáchban, a Gregorban és a Makói Általános Iskolában.

delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Schmidt Andrea / delmagyar.hu