A Szeged folyóirat különszámmal emlékezik, de tiszteleg a Somogyi-könyvtár és a Tourinform iroda is a város reneszánsz embere előtt.

Még március 27-én döntött úgy Szeged közgyűlése, hogy Vedres István városi főmérnök születésének 250., halálának 185. évfordulója alkalmából az idei esztendőt Vedres István Emlékévvé nyilvánítja. A hivatalos akarat most „öltött testet”: a programsorozat ismertető sajtójátékoztatón elhangzott Vedres díjat alapítanak a kamarák, különszámmal készül a Szeged folyóirat, a Somogyi-könyvtár családi könyvtárral emlékezik, a Tourinform iroda pedig emléksétákat szervez.

A szegedi városháza sajtószobájában megtartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Bodor Dezső, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Schulcz Péter, a Csongrád Megyei Építész Kamara elnöke, Kiss Lajos, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület elnöke, Fehér Éva Szeged város főépítésze, Deák Attila, a Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola igazgatója, Ménesi Imre, a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke – őket kérte föl a város egy Vedres-emlékbizottság megalakítására –, Nagy Sándor alpolgármester elmondta, azért is tartják fontosnak az emlékévet, mert „egy város mindig a korábbi generációk által lerakott alapra építkezhet. Vedres kiváló alapokat rakott le nekünk.” Nagy Sándor beszélt arról is, azzal, hogy a Szeged Napja rendezvénysorozatba illesztették a most megjelent programfüzetnek a bemutatóját szintén ez emlékév fontosságát akarják hangsúlyozni.

 

Egy urbanista nyomában

A füzetet és a Vedres-év legfontosabb eseményeit már az emlékbizottság tagja, Kiss Lajos ismertette. – Szokás Vedrest kultúrmérnökként emlegetni. Nos, ha valaki ezt a titulust megérdemli, ő mindenképpen – mondta a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület elnöke, majd így folytatta: – Vedres István ugyanis környezetünk humanizálásával foglalkozott. Nemcsak fogyasztotta, termelte is a kultúrát, hiszen köz- és szakírásaiban is a magyar nyelvet és irodalmat népszerűsítette. Olyan reneszánsz ember volt, aki joggal lehet ma is példakép. Szakmailag is nagyon fontos munkát végzett, szános ritka, drága folyóirat, szakkönyv az ő munkájának köszönhetően jelenhetett meg magyarul. Mindent csinált, elképzelhetetlennek tartotta, hogy csak árvízvédelemmel, közútfejlesztéssel, vagy éppen a közvilágítás modernizálásával foglalkozzon. Az első szegedi urbanista volt.

Vedres István méltatása után Kiss Lajos beszámolt arról is, június 5-én egy nemzetközi konferencián írják alá a Vedres-díj alapítását, amelyet majd a születésnapján szeptember 22-én adnak át. Az urbanisztikai egyesület elnöke elmondta, minden évben négy kollégájukat díjaznák, egyfajta életműdíjként tekintenének a Vedres-díjra. – Hiszünk abban, idővel rangos, akár városi díjjá is kinőheti magát az elismerés, no nem mintha egy szakmai szervezettől kapott díjnak nem lenne értéke – tette hozzá Kiss Lajos.

 

Családi könyvtár, sátor, emlékséták

Kiss Lajos ismertetője után Palánkainé Sebők Zsuzsanna arról beszélt, az intézmény az ünnepi könyvhéten csatlakozik az emlékévhez. – Kollégáimmal könyvtárosként gondolkodva próbáljuk bemutatni Vedres István munkásságát. Vedres fontos, és mindig fontos lesz a jövő generációinak is. A már említett irodalmi fordítói munkásságára alapozva elhatároztuk, a könyvhéten arra kérjük a hozzánk ellátogatókat, ajánljanak majd műveket nekünk egy nagy családi könyvtár összeállításához! – számolt be terveikről a Somogyi-könyvtár igazgatója.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél / szeged.hu