Életműve példa arra, hogy egy kistelepülés kis iskolájából is messzire lehet jutni tehetséggel és szorgalommal – mondta Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában kedden azon az ünnepségen, ahol tantermet és emléktáblát avattak a két éve elhunyt Farkas Katalin emlékére.

A szőregi születésű Farkas Katalin matematika-műszaki szakos tanárként végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd pedagógiai előadóként a József Attila Tudományegyetemen. Bölcsészdoktori fokozatát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte. Szakvizsgázott közoktatási vezető volt és TQM szakközgazdász. Hitt az élethosszig tartó tanulásban, de az egymástól tanulásban igazán.

Friss diplomásként a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Neveléstudományi tanszékén, később a Pszichológiai tanszékén kezdte rendkívül sikeres pályáját. Vezette a Csongrád Megyei Pedagógiai Intézetet, létrehozta a Rendezvényházat.

Szegedet és a szegedi felső- és közoktatást sosem hagyta el, még akkor sem, amikor Budapestre ment dolgozni. Minőségirányítási igazgatója volt a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaságnak, főigazgatója a Professzorok Házának, miniszteri biztosa az Oktatási és Kulturális minisztériumnak.

Nevéhez fűződik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet létrehozása, melynek főigazgatója volt. TQM szakközgazdászként a Szegedi Tudományegyetem minőségügyi vezetőjeként is tevékenykedett. Felsőoktatási, felnőttoktatási, szakképzési, közigazgatási projekteket menedzselt, vezető monitor szakértőként uniós forrásokból finanszírozott felnőttképzési programokat kísért figyelemmel. Számos neves civil szervezet alapítója, tagja, vezetője volt. A közigazgatási minőségfejlesztési modell hazai adaptációjának vezető szakértője és oktatója volt a központi közigazgatásban, a Miniszterelnöki Hivatalban, minisztériumokban. A Közoktatás Minőségéért Díj és a Felsőoktatási Minőségi Díj koordinátoraként is dolgozott.

2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Mindig megmaradt szőreginek, de szegedi volt és tudott budapesti lenni. Az oktatás nem csupán egy szó, hanem egy hivatás volt számára, mindent megtett, hogy az a legjobb minőségben jusson el a gyermekekhez, a diákokhoz.

Kivételesen nagyívű életpályáját a gyilkos kór törte ketté 2012. december 11-én. Az emlékére kedden délután egykori iskolájában tantermet nevezetek el róla és emléktábla avatással tisztelegtek életműve előtt.

Az emléktábla átadásán Hiller István, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, az emlékezés nemcsak annak a generációnak szól, akik ismerték és szerették, hanem a mai fiataloknak is, akik példaként tekinthetnek Farkas Katalinra. Fontos, hogy az utánunk jövő generáció emlékezetét időről-időre „felfrissítsük”. Bár Farkas Katalin már nincs közöttünk, az emlékére elnevezett tanterem azonban generációról generációra megőrzi majd emlékét, nagyszerű életművét – mondta Hiller István.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél

szoreg.hu képtár