Nyalka legények, tüzes paripák

Szeged-Szőreg – A hét végén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szegeden és Szőregen. A 1849-ben vívott szőregi csatát 250 hagyományőrző elevenítette fel lovakkal, ágyúkkal és korhű öltözettel.

Nyalka legények, tüzes paripák, kardok, puskák, ágyúropogás és autóriasztó – múlt és jelen sajátos találkozása. Minden adott volt ahhoz, hogy remekül szórakozzanak azok, akik a szőregi csata 158. évfordulója alkalmából körbeülték az egykori homokbánya helyén kialakított csatateret. A látványos bevonulások, a dobpergés kísérte menetelések, s a sokszereplős csatajelenetek többször tapsra ragadtatták a közönséget. Ágyúzáskor jó néhányan a fülükre tapasztották a kezüket és azon füstölögtek, hogy még a gépkocsik riasztója is bekapcsol a detonációtól.

A nagy forgatagban egy ló is megbokrosodott, le is vetette a hátáról a nyalka huszárt. – A csatában is előfordult az ilyen – nyugtatott meg mindenkit a műsorközlő. Igaza lehet, de az másfél századdal korábban nem fordulhatott elő, hogy a zabos állatra visszakapaszkodó lovast tapsvihar fogadja.

Az egyéb pirotechnikai látványelemek is osztatlan sikert arattak, különösen hatásos volt az a kép, amikor azt mutatták be, hogyan égtek le Szőreg zsindelyes háztetői. Az öt országból érkezett 250 hagyományőrző – közülük harmincöt lovas – komolyan vette a játékot. A vesztes szőregi ütközet kimenetelét azonban ők sem változtathatták meg.

Horváth Levente
Délmagyarország Online, 2007. augusztus 6.

k_]Kapcsolódó anyagok[/k_]
A szoreg.hu fényképtudósítása
A szőregi csata