Legtöbbet a vitáról vitáztak a képviselők a jogi bizottság hétfői ülésén, nem a pénteki közgyűlés témáiról. Egyedül a szőregi gyerekorvosi rendelőről bontakozott ki hosszas szócsata.

Nem olvasnak a képviselők?

Lehet, hogy a képviselők nem olvassák el a péntek 16 óra után közzétett közgyűlései előterjesztéseket a hétfő reggeli ülésig, ezért több szót kellene fecsérelni az ügyekre. Jelenleg a levezető elnök sorolja a pontokat, és a testület megszavazza vetette képviselőtársai szemére Szentistványi István LMP-s képviselő a hétfői jogi bizottsági ülésen. Többen zúgolódtak, hogy ők igenis olvasnak. Solymos László alpolgármester visszautasította a többi 28 képviselő nevében, hogy ne olvasnák el az előterjesztéseket. Azt mondta, felelőtlenség és a képviselői esküvel is összeférhetetlen lenne ez a hozzáállás. Amúgy minden napirendi pontnál lehet kérdezni, vitázni. kérte, az LMP-s politikust, ne magából indulva vonjon le a többire is vonatkozó általános következtetést.

 

Törvénytelen, de miért?

Újra a vita került céltáblára, amikor előbb Tóth Péter (Jobbik), majd Póda Jenő (KDNP) és Szentistványi István vonta kérdőre a jegyzői iroda munkatársait. Azt akarták tudni, milyen törvényességi kifogása van a jegyzőnek az ellen az indítvány ellen, amit a radikális párt politikusa nyújtott be a szőregi gyerekorvosi rendelő ügyében. Az iroda munkatársai többször elismételték, a főjegyző hatásköre, hogy észrevételt tegyen, ezt fenntartja magának, és bár az indítványt Tóth Péter a napokban módosította, időben reagálni fog rá. Az LMP-s képviselő azt sejtett, nyilván taktikai oka van, hogy a kifogás az utolsó pillanatban érkezik meg, hogy képviselőtársa ne tudjon reagálni. Végül az iroda elmagyarázta, a képviselők saját indítványukat időkorlát nélkül módosíthatják.

 

Szőreg: helyettesítés vagy játék a kártyákkal?

Érdemi vita csak a bezárt szőregi gyerekorvosi rendelőről bontakozott ki. Rózsavölgyi József (Fidesz), a körzet előző önkormányzati képviselője pártolta a jobbikos álláspontot a helyettesítésről. Azt mondta, nem érzi biztosítottnak az ellátást. Túlságosan messze van az újszegedi Korondi utcai rendelő. 6 ezer ember él a városrészben, annyi mint a Mórahalom városában, ahol egynapos sebészet is van. Az óvodaépület 150 éves, a bölcsődéé 200 éves, az orvosi rendelő egy régi parasztházban van. Elmaradott a városrész. Iskola, két ovi, egy bölcsőde és egy beteg gyerekeket ellátó intézmény működik, a Gemma. Binszki József, a bizottság DK-s elnöke egyetértett vele abban, hogy Szőreg többet érdemel, de Tóth Péter javaslatában heti 6 órás átmeneti megoldás szerepel.

Német Ferenc (Fidesz-LÉT külsős tag) szerint ez lehet megoldás, ha a praxis megvételére nincs ember.

Solymos László elismételte, mi mindent tett az önkormányzat a helyzet orvoslására. Felsorolta: a doktornő többször próbálta értékesíteni a praxist, majd az önkormányzat kétszer ingyen is meghirdette. Egy deszki helyi háziorvossal tárgyaltak, de a praxisát nem akarta kiterjeszteni, holott bérleti díjat sem kértek volna tőle. Vegyes praxisról is egyeztettek, de az orvosok végül teljesíthetetlen feltételeket szabtak. Hozzátette, a meglévő 420 tb-kártyából péntekig 230-at vittek át a szülők a Korondi utcába, 30-at Újszentivánra és valamivel többet Deszkre. Legfeljebb 160 kártya van még. Ha visszacsinálnák a dolgot, legkorábban szeptembertől nyithatna a rendelő. A két ajánlott helyettes közül az egyik gyesről, a másik Hódmezővásárhelyről rendelne. Ha mégsem jönne be a számításuk a kevés kártya miatt, és egy hónapra rá befejeznék a rendelést – felelőtlen játék lenne a maradék kártyákkal. Megjegyezte, nem ez az egyedüli körzet lesz probléma a következő években, hiszen 6 ezer hazai házi-, gyerek- és fogorvos harmada, 2 ezer szakember nyugdíjas vagy a határán van.

Tóth Péter egyetértett, hogy kevés kártyára nem lehet praxist alapozni, hiszen 6-700-nál éri meg. Rózsavölgyi hangsúlyozta, 1200 aláírást, amit a Jobbik és a civilek gyűjtöttek, nem lehet szőnyeg alá söpörni. Igenis messze van a Korondi utca. Nagy Sándor alpolgármester, úgy is mint alá nem író szülő azt mondta, a városrész két végéből most is busszal hordják a gyerekeket orvoshoz, mert akkorák a távolságok. Szerinte nincs dráma, kerülni kellene a demagógiát és a politikai felhangot. Megjegyezte, a helyetteseknek nem csak heti 6 órában kellene rendelniük, hanem elvárás, hogy kimenjenek házhoz is. Az pedig nem fér bele másik praxis mellett.Végül a bizottság 6 nem és 3 igen szavazattal elutasította Tóth Péter javaslatát.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Legtöbbet a vitáról vitáztak a képviselők a jogi bizottság hétfői ülésén. Fotó: delmagyar.hu