“Tegyél!” – állt a szegedi Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak és pedagógusainak pólóján a buzdító felirat. Tenni a környezetvédelemért, az egészséges életmódért, a jobb életért és az újrahasznosításért – csak néhány dolog azok sorából, amelyeket érdemes lenne a mindennapi rutinba illeszteni. Az iskola hétfő délutáni programján Vajda Attila és Nagy Péter olimpikonok, Márton Anita Európa bajnok, valamint Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián színművészek hívták fel a figyelmet a tenni akarás fontosságára.

“A mai program szlogenje a ‘Tegyél!’, ami egy mozaikszó a ‘Te is gyere, éljünk létezhetően!’ rövidítésére. Ez új esemény az iskola életében, amiből hagyományt szeretnénk csinálni. Célunk a külső partnerek és az iskolák közötti együttműködés minőségének és számának növekedése. A projekt kapcsán több témát dolgozunk fel, úgy mint a gyermekszegénység, iskolai erőszak, új típusú designer drogok, családi problémák, túlzott online jelenlét, fiatalok közösségi aktivitásának hiánya, de természetesen az egészséges életmód, a magyar hagyományok bemutatása és a sport sem maradhat ki a napból. Összesen hatvankilenc programmal várjuk a gyerekeket” – vázolta néhány mondatban a hétfő délutáni kínálatot Kertész Eszter, a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese. Ahogyan arra megnyitóbeszédében is felhívta a figyelmet, a fehér pólón található szlogen, melyet az iskola diákjai és tanárai egyaránt magukra öltöttek, ne csak a mai napon buzdítsa őket cselekvésre, hanem az év minden napján igyekezzenek jót tenni, helyesen cselekedni.

Mivel az általános iskola minden korosztályának szóló rendezvényt álmodtak meg a szervezők, ezért igyekeztek a lehető legsokrétűbb programsorozatot összeállítani. A kicsiknek az egyik első emeleti teremben Tóth Erika egészségfejlesztő tartott előadást a három legkellemetlenebb mikrobáról, a szabad szemmel láthatatlan baktériumokról, a vírusokról és a gombák csoportjáról. Szupertüsszencs fantázianevet viselő játékában a gyerekek feladata az volt, hogy különböző élethelyzetekben (kézfogás, villamoson utazva) megoldják a tüsszentés kérdését, mégpedig úgy, hogy a lehető legkevesebb fertőző baktériumot szórják szét környezetükben. Az egyik lelkes tanuló, Ádám kiérdemelte a szupertüsszencs nevet, ő ugyanis egy növénypermetezővel képes volt 3 méter távolságra szórni nem létező vírusait. Egy vállalkozó szellemű kislány, Virág pedig azt mutatta meg a többieknek egy UV-lámpa alatt, mennyi baktérium telepszik meg az ember kezén, ha nem mossa meg rendesen.

Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián az úgynevezett Mesesarokban várta a kicsiket. A Szegedi Nemzeti Színház művészei egy-egy rövid történetet olvastak fel a gyerekeknek, s beszélgettek kicsit a tavalyi évad nagy sikerű darabjáról, az Ágacskáról és Paul Maar idei mesejátékáról, a Hoppládáról is. Gömöri A só című magyar népmesét adta elő az érdeklődő gyerekeknek, hogy a végén közösen megbeszéljék a tanulságokat.

Mindeközben az udvaron a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat munkatársai, valamint az önkéntes tűzoltók felszereléseiket ismertették az általános iskola diákjai számára, illetve a biztonságos közlekedésről, a közlekedési alapszabályok betartásának fontosságáról meséltek. Mint megtudták, az önkéntes tűzoltók a megye számos pontján segítik a katasztrófavédelem munkáját, évente több mint száz alkalommal működnek közre a veszélyelhárítási-, tűzoltási és műszaki mentési munkákban. Kicsivel hátrébb egy valódi tűzoltóautó tárulkozott ki az érdeklődők előtt: egy-egy fotó erejéig bárki lánglovaggá válhatott. Az iskola kertjét a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola növendékeinek közreműködésével parkosították.

A programsorozat kiemelt eseménye volt az aulában berendezett “egészségközpont”, ahol a gyerekek a vércukorszint- és vérnyomásmérésről, a véradás fontosságáról, a helyes fogápolásról és nem utolsó sorban az egészséges ételekről, s az azt megkoronázó egészséges életmódról tájékozódhattak. Vajda Attila olimpikon, Nagy Péter súlyemelő olimpikon és Márton Anita Európa bajnok súlylökő nemcsak a sportok szeretetéről, hanem azok közösségformáló erejéről is beszéltek az autogramért tolongó tömegek előtt. Az egyik asztalnál elhelyezett bemutató fogsoron azt gyakorolhatták, milyen fogmosási technikákkal érdemes használni azoknak, akik fogszabályozót hordanak és azoknak, akiknek fogsora nem szorul igazításra. Természetesen a búzacsírás és teljes kiőrlésű kenyerekből készült szendvicsek körül nyüzsögtek a legtöbben, itt háztáji hozzávalókból és termelői mézekből válogathattak az éhes gyerekek.

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu