Első alkalommal rendezték meg szombaton a Konfuciusz Intézetek Napja programjait Szegeden. A Dugonics téren többek között sárkánytánccal, ruhabemutatóval, wushu harcművészeti foglalkozással, játékkal, zenével és kínai ételkóstolóval várták az érdeklődőket, akik a kínai kultúrával és a távoli ország mindennapi életével ismerkedhettek.

Egész napos szabadtéri kulturális programot szervezett Szegeden, a Dugonics téren szombaton délelőtt 10 órától az SZTE Konfuciusz Intézet abból az alkalomból, hogy éppen tíz évvel ezelőtt nyílt meg a világon az első kínai kultúrát és nyelvet népszerűsítő intézmény.

– A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy két éve a Tisza-parti városban is megalakulhatott a Konfuciusz Intézet. Hogy mennyire fontosnak tartottuk ezt a lépést, azt az is bizonyítja, hogy az intézetnek az egyetem Dugonics téri főépületében van az otthona. Az elmúlt két esztendőben nagy lépést tett előre a szegedi intézet a kínai kultúra, a nyelvtanítás terén, de jelentős segítséget nyújtott a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok építésében is – mondta Paál József rektor-helyettes ünnepi megemlékezésében.

Botka László polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, Szeged mindig is egy nyitott, befogadó város volt, ezért két évvel ezelőtt nagy örömmel nyitottuk meg a Konfuciusz Intézetet, s ma már az sem megy csoda számba a Tisza-parti városban, ha egy kínai sárkány jár táncot a Dugonics téren.

– A kínai állam intézete hamar a szegedi kulturális élet egyik meghatározó szereplőjévé vált. Két év alatt tucatnyi helyi intézménnyel, iskolával és a helyi gazdasági élet sok szereplőjével létesítettek kapcsolatot a távoli ország követei. Jelenleg 400-an tanulják a kínai nyelvet a városban, amely mutatja, a szegediek nyitottak a távol-keleti ország kultúrája, értékei iránt – mondta el a városvezető.

Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy háromévi diplomáciai küzdelem után koronázta siker a vállalkozást, hogy a szegedi intézményt megnyithatták. A Tisza-parti város több száz pályázóval versengett a lehetőség elnyeréséért, de az önkormányzat és az egyetem összefogása, a közösen írt 80 oldalas pályázat végül mindenkit meggyőzött.

– Most azt szeretnénk elérni, hogy Európában Szegeden legyen a térség legjobb Konfuciusz Intézete – mondta Ujhelyi István, aki mágnesként jellemezte az itteni tevékenységet, hiszen máris sok nemzetközi kapcsolat felett bábáskodott az intézmény. A mai ünnepen például részt vett Chen Daqiang, Fuzhou város alpolgármestere is, aki egy delegáció élén érkezett Tisza-parti városba.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója Ujhelyi Istvántól vette át az ajándék táblát. Fotó: szeged.hu

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója Ujhelyi Istvántól vette át az ajándék táblát. Fotó: szeged.hu

A megnyitó ünnepség végén a kínai nyelvoktatáshoz szükséges interaktív eszközöket ajándékozott az intézet Szeged városának és az egyetemnek. Tíz általános és középiskola – ahol már tanítják a kínai nyelvet – réztáblát kapott ajándékba, amelyet kihelyezve hirdethetik a jövőben, hogy ők a Kunfuciusz Intézet partnerei.

Az ünnepi megnyitót követően nagyszínpadon és kilenc sátorban folyamatosan programokkal várták az érdeklődőket: többek között sárkánytánccal, Qiupao ruhabemutatóval, wushu harcművészeti foglalkozással, énekkel, játékkal, zenével és kínai ételkóstolóval kedveskedtek a házigazdák a szegedieknek.

szeged.hu

Borítókép: Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója Ujhelyi Istvántól vette át az ajándék táblát. Fotó: szeged.hu

szoreg.hu képtár