A Pro Caritate díjat egyebek mellett a a fogyatékos emberek rehabilitációja és az őket felkaroló intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységért ítélik meg. Péntek Imréné, a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola igazgatója szerint az elismerés éppúgy a munkatársaknak szól, mint az intézményükkel kapcsolatban álló szülőknek, támogatóknak.

“A díj, bár név szerint nekem szól, mégis úgy gondolom, a GEMMA-t méltatja, hiszen amikor 2010-ben elterveztem az álmom megvalósítását, a jó barátok és szakemberek segítsége nélkül nem sikerült volna véghezvinnem.” Napokkal a díjátadó után is meghatottan nyilatkozott portálunknak Péntek Imréné intézményvezető a Pro Caritate elismerésről, melyet május 24-én vehetett át, Budapesten, Novák Katalin államtitkártól. A díj egyelőre arra vár az irodában, hogy elfoglalhassa méltó helyét az épület folyosóján, jelezve ezzel is, a kitüntetés a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola minden munkatársának, támogatóinak és az intézménnyel kapcsolatban álló szülőknek szól.

A Pro Caritate díjat a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében, illetve az ezzel foglalkozó intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért ítélhetik meg. Évente legfeljebb 45 fő részesülhet ilyen elismerésben. Talán már nincs olyan Csongrád megyei, aki ne halott volna a GEMMA iskoláról, és szinte egészen biztosan nincs olyan környékbeli, halmozottan sérült gyereket nevelő család, aki ne lépett volna kapcsolatba az intézménnyel. Péntek Imréné szerint a GEMMA jól kommunikál a társadalom különböző szegmenseiben, kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak a helyi vállalatokkal, vállalkozókkal és polgárokkal. “Nagyon boldog vagyok, amikor azt látom, mennyi jó ember él a városban. Alapvetően a társadalom nehezen ad, de sikerült egy kérésen alapuló kommunikációt kialakítanunk, s behívni az intézmény falai közé a támogatókat, hogy személyesen győződjenek meg arról, mekkora terhet tudunk levenni a családok válláról például a nappali ellátásunkkal. Hosszú távon családokat mentünk meg, hiszen nekik nincsenek ünnepnapjaik, amikor pihenhetnek. 24 órás ügyelet az övék. Szükség van a társadalmi összefogásra, minden gyereknek szocializálódnia kell, gyerekek és társak között kell élnie. Mi abban segítünk, hogy amíg a szülők dolgoznak, átvállaljuk ezt a feladatot.”

Az élmények, a sérült és egészséges gyerekek közötti játék, s végül az elfogadás az, amit a GEMMA küldetésének tekint. Péntek Imrénétől megtudtuk, a jövőben Szőregen szeretnének egy olyan speciális játszóteret nyitni, ami igazodik a kerekesszékes gyerekek igényeihez. Az intézmény ugyanakkor igyekszik nyitni a helyi iskolák felé is, hiszen az igazgatónő vallja: ha már a kisgyerekek megismerik és elfogadják sérült társaikat, előbb-utóbb ők sem lógnak ki a közösségekből.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, tavaly decemberre részben elkészült a GEMMA Bakay Nándor utcai központja, mely volt kollégiumot 69 millió forintért vásárolt meg az alapítvány. A földszintet már felújították, ott jelenleg fejlesztő iskola működik, öt csoporttal. Ezt szeretnék még kiegészíteni egy rehabilitációs részleggel, ahol többek között gyógytorna, hidroterápia, függesztő rácsos torna, mellette pedig gyógypedagógia és logopédia működik. “Ami még ránk vár, az két emelet rendbetétele. Az első emelettel már szeptemberben készen kell lennünk a készségfejlesztő szakiskola miatt, ami egyedülálló lesz Szegeden. Középsúlyos értelmi akadályozott fiatalokat várunk majd, már meg is vannak a jelentkezők, s ősztől ide kerül Szőregről a nappali ellátás is” – folytatta Péntek Imréné. A második emeletre speciális osztályok rendezkednek be, kis létszámú általános iskolai csoportok számára, így körülbelül 50-60 gyerek részesülhet majd a szolgáltatásból. A tervek szerint, amennyiben jövőre elkészülnek a második emelet felújításával is, az intézményben összesen 90 gyermek és családja számára tudnak teljes körű ellátást nyújtani.

“Intézményünkben így lesz komplex az ellátás, kisgyermekkortól egészen a nappali ellátásig. Az első és a második emeletről a festés és a burkolat hiányzik, ami igazán megterhelő, hogy a törvényi előírások szerint biztonsági lépcsőházat kell kialakítanunk, lifttel. Ezt még ebben az évben szeretnénk megvalósítani.”

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu