Hét művelődési ház fogott össze, hogy bár a járványhelyzet miatt az online térbe kényszerülve, de idén is színes programsorozattal ünnepeljék a magyar kultúra napját. Január 18-a és 24-e között közösségi oldalaikon mutatják be, hogyan ápolják, építik a magyar kultúra egy-egy szegmensét.

A rendszerváltás óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emléké­­re, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratának letisztázását.

– Ez az ünnep alkalmat nyújt arra, hogy áttekinthessük magyarságunk hagyományait, múltunkat, tárgyi és szellemi értékeinket, és mi sem lehetne erre jobb helyszín, mint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső művelődési ház – fogalmazott Jarabekné Treplán Mariann, a Petőfi-telepi Művelődési Ház igazgatója.

A szegedi művelődési házak évről évre színes programkínálattal készültek a jeles ünnepre, ám a járványhelyzet miatt idén az intézmények bezárásra kényszerültek. Vezetőik azonban úgy döntöttek, ez nem le­­het akadálya a méltó megemlékezésnek. Január 18-a és 24-e között hét művelődési ház online rendezvénysorozatot szer­­vez.

– Minden művelődési ház vá­­lasztott egy napot, amikor megoszt egy posztot, amelyben bemutatja, hogyan ápolja, építi a magyar kultúra egy-egy szegmensét – részletezte.

A programsorozatot január 18-án a Szentmihályi Művelődési Ház posztja nyitja: Áldjuk, amit örökségül kaptunk címmel a település helytörténeti kutatásait felhasználva filmben mutatják be múlt és jelen kapcsolatát.

Másnap a Kecskési Művelődési Ház a Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Délikert Mön­­dörgő Néptáncegyüttes mun­­kájába ad betekintést.
Január 20-án a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház Tápé értékei címmel bemutatja a Gyékényes műhely, a Tápéi Ha­gyományőrző Egyesület és a Tápai helytörténeti gyűjtemény munkáját és értékeit.

Ezt követően a Tömörkény István Művelődési Ház a Szőregi Teadélutánok programsorozat részeként Szőregi kultúrszelet címmel beszélgetést tesz közzé Bene Zoltán íróval Szőreg, a színház és az irodalom kapcsolatáról.

Január 22-én a Bálint Sándor Művelődési Ház csaknem három évtizedes hagyományához híven Költészetünk-évszázadaink címmel költemény-hangverseny sorozattal ünnepli a magyar kultúra napját Antal Anikó és Kiss Ernő közreműködésével. Másnap a Petőfi-telepi Művelődési Ház zenés pódiumbeszélgetés keretében mutatja be az idei év Szeged Kultúrájáért díj egyik kitüntetettjét.

A sorozatot január 24-én a Dorozsmai Petőfi Sándor Mű­­velődési Ház könyvbemutatója zárja, akkor a Dorozsmai Füzetek helytörténeti kiadványsorozat Emlékőrző kültéri alkotások Kiskundorozsmán című kiadványáról beszélget a szerző, Szentes Bíró Ferenc Vass József lokálpatriótával.

Az online rendezvénysorozat minden eseménye elérhető lesz a hét művelődési ház Facebook-oldalán és a www.szegedimuvhazak.hu honlapon a Szegedi KultúrKörKép program részeként.

delmagyar.hu