Tucatnyival többen örülhetnek húsvétkor az élő nyúlnak, ha a szőregi Bajusz Istvántól vásárolják meg a különféle színű tapsifüleseket.

Erről az a vadas színű hím „tehet”, akit István gazda alig néhány másodpercre hagyott felügyelet nélkül. A láthatóan jó húsban levő példány azonnal a nőstények ketrecébe szaladt: egy hónappal ezelőtt tizenkét ugrifüles látta meg a napvilágot. – Nagyon átverte a fejem – beszélt Bajusz István a teljesítményére szemlátomást büszke példányról.

A nyúlfiakról egyébként megállapítottuk: a gyáva, mint a nyúl közmondásnak van alapja. Mikor a fotó kedvéért kosárba tettük őket, fülüket-farkukat behúzva próbáltak észrevétlenek maradni. A friss zöld fű láttán azonban megenyhültek, és már a vaku villanása sem zavarta őket: boldogan ropogtatták foguk alatt a szálakat.

A gazda tapasztalata: a húsvétkor megvásárolt élő nyulak többsége az ünnep után lapátra kerül. Pedig öt évig is elélhetnek gondos felügyelet mellett. Leginkább a csicsókát, az árpát és a zöldségeket szeretik a húsvét szimbólumai. S hogy el ne hízzanak, arra a tenyésztő a legegyszerűbb dolgot javasolja: a tapsifüleseket az egyéb házi kedvencekhez hasonlóan nyugodtan pórázra köthetjük és megsétáltathatjuk.

Kiss Gábor Gergely
Délmagyarország Online, 2008. március 20.