Az új zsinagógánál kezdett, majd a városházán tartott előadást. Ezután sétált egyet a belvárosban. Azt is tudjuk, mit evett.

Szegedi események

Séta a belvárosban, vacsora  a városházán

A városházi előladások véget értek, Martin Schulz és kísérete Botka Lászlóval, Ujhelyi Istvánnal, a szintén Szegedre jött Tóbiás József MSZP-elnökkel sétál a belvárosban. A polgármester a Széchenyi tér–Kárász utca–Dugonics tér–Eötvös utca–Dóm tér útvonalon viszi körbe az EP elnökét, aki előbb exkluzív interjút ad a Délmagyarországnak. A menet ezután visszatér a városházára. A vacsorát a szegedi Gőry étterem biztosítja. Martin Schulz ezt eszi Szegeden: előétel: pácolt libamáj friss kerti salátával, házi sós brióssal, főétel. tűzdelt libamell aszalt gyümölcsökkel, mogyoróburgonyával, desszert: csokoládés brownie, eper szósszal és mentás lime-mal.

Ujhelyi: A gyökerek oly mélyek, hogy az európai eszmét semmilyen válság nem sodorhatja veszélybe

18:46 „Európa egyik legnagyobb válságát éljük. Ugyanazok hangosak, és ugyanúgy történik minden, mint a XX. század elején. Van-e elég eszünk, hogy fölismerjük, tényleg mi alakítjuk a történelmet? Ezért is köszönöm, hogy itt töltött egy délutánt velünk egy német, szociáldemokrata politikus. Most sétálunk egyet, megmutatjuk, mi mindent építettünk.”

– És azt is megmutatjuk, mi mindent akarunk fölépíteni – szólt közbe a polgármester.

18:43 – Történelmi pillanatokat élünk: az EU egyik legfontosabb szereplője van itt ma Szegeden – mondta Ujhelyi István EP-képviselő, aki így folytatta: – Egy olyan politikus érkezett, aki befolyásolni akarja a jövőt.

 

A közönség kérdez

18:40 „A világ vezetői az év végén új klímaegyezményt fogadhatnak el. Hogyan befolyásolja ez az EU politikáját?” „Fordítva válaszolnék: remélem, az EU tudja befolyásolni ezt az egyezményt… De előbb az EU-n belül kell megegyezni. Egyelőre nagyon sok elképzelés nagyon messze van egymástól, de év végére talán minden egy irányba mutat majd. Ha továbbra is mi vagyunk a legnagyobb klímaszennyezők, akkor nem nagyon tudunk mivel érvelni. Ha nem mutatunk jó példát, akkor nem tudunk eredményeket elérni.”

18:31 „Köztudott, hogy nagy focirajongó: építene-e stadiont ön is a hétvégi háza mellé?” „Nagyon érdekes kérdéseket kapok… A haverom egy stadion mellett lakik, és mindig panaszkodik, hogy meccs után a részeg szurkolók odahánynak a kertjébe… Egyébként magam is egy stadion közelében lakom, de nem a kertben van a pálya…”

18:26 Kérdések következnek. Az első az EU és az Egyesült Államok közötti gazdasági egyezményről szólt. „A világban olyan régiókkal versenyzünk, ahol nincsenek szakszervezetek, minimálbér, sztrájkjog. Az Egyesült Államok ugyanilyen helyzetben van. Ez volt az alapgondolat, de meg kell nézzük a részleteket is. Nem szabad megengedni, hogy normák csökkenjenek például az élelmiszer-biztonságban. Az egyik legkényesebb kérdés, vitás esetekben melyik bíróság dönthet.”

 

Schulz: Gyorsabban ment föl a zászló!

18:23 „Fel kell fognunk, meg kell értenünk, irigyelnek minket az európai modellért! Minél messzebb vagyunk Európától, annál jobban irigyelnek minket az értékeinkért! Minden nap meg kell küzdenünk ezért, és mindenért” – zárta beszédét az EP elnöke, aki vastapsot kapott.

18:21 – Nem lehetünk egyenlőek, de legyünk egyenjogúak! A kölcsönös tisztelt társadalmában szeretnék élni. Ezt kívánom a gyermekeimnek és az unokáimnak is! – reménykedett Martin Schulz.

18:19 A fenntartható fejlődésről, a környezetvédelemről beszél az EP elnöke: „Be kell fektetnünk ezekbe, máshogy nem megy. Össze kell kötnünk Európát sínen, közút, mindenhogy. De be kell fektetnünk a digitális írásbeliségbe is!”

18:15 „A holokauszt után hetven évvel nem térhet vissza a fasizmus! Fel kell lépnünk a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia ellen. Közben az emberek a szélsőségesekre szavaznak, mert félnek például a munkanélküliségtől is. Joggal: huszonhét millióan vannak munka nélkül az unióban…”

18:10 „A Charlie Hebdo elleni támadás mindannyiunk elleni támadás volt! Föl kell vennünk a harcot a növekvő bizalmatlansággal. Ezt a szabadságot, amelyért Párizsban meghaltak, mindannyiunknak meg kell védenie. Nem véletlenül mentem a zsinagógába: az én népem pusztította el a zsidókat, amiért kötelességem volt elmenni főt hajtani az áldozatok falánál.”

18:06 Schulz beszédében a népességszámról, a népesedési kérdesekről beszél épp. – Ki gondolná, hogy jól járnánk, ha minden állam egyedül akarna síkra szállni az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Indiával? Nem járunk jól, mindegy mi a téma – vélekedett Martin Schulz. Hozzátette: Ez nem elméleti vita, arról van szó, hogyan tudjuk majd megvédeni az európai modellünket, fenntartani a XXI. században az európai sokszínűségünket. „Egyszerű! Közösen, együtt!”

18:04 – Nem szeretnék európai szuperállamot! Erős államokra van szükség, ugyanakkor erős és legitim európai intézmények is kellenek! A nemzetállamok az emberek hazáját jelentik. Az nyújt nekik identitást – közölte a szociáldemokrata politikus.

17:58 – Lerázta magáról Európa a diktatúrát, közösen egy társadalmi modellt építettünk föl. Ha úgy akarjuk, ebben a modellben napról napra jobban élhetünk – mondta az EP első embere, és hozzátette: Európa egy értékalapú közösség.

17:53 – Ügyesek voltak! Jól játszotta a zenekar az Örömódát – kezdte oldottan beszédét Martin Schulz. Az Európai Parlament elmondta, Strasbourgban mindig gyorsan játsszák az Örömódát, nem ér föl a zászló a zászlórúdra. Majd emlékezett: határok mentén nőtt föl, amelyeket sorompók zártak le.

 

Botka az európaiságról

17:52 – Elnök úr, Önnel Európa hazaérkezett Szegedre! Köszönjük a látogatást, erőt ad! – fejezte be beszédét a polgármester.

17:50 – Tudjuk, és értjük, az európai, magyar Szegeden, hogy hibát követ el az, aki Kazahsztánban érzi jól magát – folytatta beszédét Botka.

17:48 – Szeged megszámlálhatatlan beruházását köszönheti az Uniónak. Európa számunkra valódi érték- és nem pusztán érdekközösség. Lehet szabadsággal, emberi jogokkal, a másik tiszteletben tartásával, sokszínű, toleráns kultúrával, alkotó szándékkal és építő kritikával mérni – mondta beszédében Szeged polgármestere.

17:45 A  városháza Dísztermében Botka László köszönti Martin Schulzot, aki hamarosan előadást tart. – A szegedi polgár nem alattvaló, gondolkodik. A gondolkodó polgárt nem lehet sem zsarolni, sem fenyegetni, sem megvesztegetni, és nem lehet az orránál fogva vezetni. A szegediek ilyen polgárok – hangsúlyozta Botka László. – Elnök úr, hazaérkezett az európai, demokratikus Szegedre!

Martin Schulz fél öt után nem sokkal érkezett Szegedre, első útja az új zsinagógához vezetett. Itt találkozott a szegedi zsidóság vezetőivel, Markovics Zsolt szegedi rabbival és Lednitzky Andrással, a hitközség elnökével. Johann Sebastian Bach d-moll toccata és fugájára lépett be a zsinagógába, ahol Lednitzky ismertette a szegedi zsidóság történetét, Markovics pedig a zsinagógáról beszélt a szociáldemokrata politikusnak. Aki ezután a zsinagóga kertjében, illetve az áldozatok falánál tisztelgett a II. világháborúban koncentrációs táborokba hurcolt szegedi zsidók emléke előtt. Majd a Széchenyi téren felvonták az Európai Unió zászlaját, mialatt az Örömóda előbb németül majd magyarul hangzott el. Schulz ezután köszöntötte a téren az egyetem vezetését és a megjelent önkormányzati képviselőket. A téren a tömegben egye transzparenst is láttunk az alábbi fölirattal „Welcome Mr.Schulz to Orbainsitan. Did you bring any democracy? We’ve already run out of it!” Azaz: „Üdvözöljük Orbánisztánban Mr. Schulz! Hozott demokráciát? Mi épp kifogytunk belőle…” Majd egy rövid, zártkörű beszélgetést folytatott Botka László polgármesterrel és Ujhelyi István EP-képviselővel.

* * *

Szintén korábban Budapesten: Schulz egy háromnegyedes órás informatív megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Nem tartottak közös sajtótájékoztatót – tudtuk meg Ujhelyi Istvántól. De találkozott Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével is. Az MTI-het eljuttatott közlemény szerint a megbeszélésen értékelték a magyarországi politikai fejleményeket és az Európai Unió előtti feladatokat is.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejtette: az Országházban tartott találkozón mindkét fél kiemelte az Európai Parlament és a magyar Országgyűlés közötti hagyományosan jó kapcsolatokat, és egyetértett abban, hogy a jövőben még intenzívebbe kell tenni az EP és a nemzeti parlamentek közötti kapcsolattartást, egy olyan intézményi struktúra fenntartásával, amelyben a nemzetállami és az európai döntéshozatal egyszerre járulhat hozzá egy erős Európa megteremtéséhez.

Kövér László a közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy minden múltbéli és esetlegesen előttük álló vita dacára nem az európai intézményrendszer gyengítésében, hanem pont fordítva, egy erős Európa megvalósításában érdekeltek, amely azonban csak erős nemzetállamokra épülhet.

Martin Schulz szerint az Európai Parlamentben, azaz európai szinten a nemzeti parlamentek fontosabb szerepet kell hogy kapjanak. Megemlítette, hogy az EP-ben az uniós szabályzások fele nemzeti kezdeményezésre született, így ezen szabályozók hatékonyságának növelése mindkét fél érdeke az együttműködés kiterjesztése által is.

 

Korábban írtuk:

Martin Schulzot előbb a Parlament Delegációs termében fogadta Kövér László házelnök (Illyés Tibornak, az MTI fotósának képe ekkor készült), majd – szintén az Országházban – Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Az előzetesen közölt program szerint a szociáldemokrata politikus találkozik Tóbiás Józseffel az MSZP elnökével és Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével is. Ezután jön Szegedre, ahol Botka László polgármester, a szocialisták választmányi elnökével találkozik.

Délután a találkozó miatt alaposan átalakul a Széchenyi tér környékén a közlekedés.

 

De kicsoda Martin Schulz?

Rövid „életrajza” szerint Martin Schulz Hehlrath-ban született 1955. december 20-án, a Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja. 1994 óta európai parlamenti képviselő, 2012 óta az Európai Parlament elnöke, 2004 és 2012 között a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke. Politikai karrierje 1974-ben, tizenkilenc éves korában kezdődött, amikor belépett az SPD-be. 1987 és 1998 között az észak-rajna-vesztfáliai Würselen település polgármesteri tisztségét töltötte be. 1994-ben lett az Európai Parlament képviselője. 2012. január 17-én megválasztották az Európai Parlament elnökének, a pozícióban a lengyel Jerzy Buzeket váltotta. A választás során a 670 érvényes szavazatból 387-et kapott, vetélytársai Nirj Deva (142 szavazat) és Diana Wallis (141 szavazat) voltak. 2014. július 1-jén újraválasztották tisztségében; 612-ből 409 szavazatot sikerült begyűjtenie a másik három jelölttel – Sajjad Karim (101), Pablo Iglesias (51) és Ulrike Lunacek (51) – szemben.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu